Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

POTVRDENÉ: Polícia zabila podozrivého útočníka z Barcelony

Na archívnej snímke je 22- ročný Maročan Younes Abouyaaquoubis. Foto: TASR/AP

Zastreleného muža najskôr preveril robot na odstraňovanie bômb, ktorý mu tiež sňal predpokladanú nálož.

Barcelona 21. augusta (TASR/TERAZ.sk) - "Potvrdzujeme, že muž zastrelený v Subirats je Younes Abouyaaqoub, strojca teroristického útoku v Barcelone," oznámili v správe na Twitteri zložky katalánskej polície.

Stanica BBC citovala informácie, podľa ktorých Abouyaaqoub s výbušným pásom na tele pri konfrontácii s políciou zvolal "Alláhu akbar" (v arabčine Boh je veľký). Abouyaaqouba zneškodnila polícia neďaleko benzínovej stanice v obci Subirats, 45 kilometrov západne od Barcelony. Celá operácia sa konala na základe získaného tipu.

Regionálna polícia Mossos d'Esquadra dnes popoludní pôvodne na Twitteri informovala o operácii zameranej voči "podozrivej osobe". Neskôr potvrdila zastrelenie muža s výbušným pásom pripevneným k telu. Či išlo o medzinárodne hľadaného 22-ročného Maročana Younesa Abouyaaqouba podozrivého zo štvrtkového útoku dodávkou v Barcelone, v prvých správach potvrdiť odmietala.

Zastreleného muža najskôr preveril robot na odstraňovanie bômb, ktorý mu tiež sňal predpokladanú nálož. Muža následne identifikovala polícia a potvrdila, že ide o hľadaného teroristu, ako aj jeho zabitie.

Abouyaaqoub bol terčom medzinárodného pátrania po štvrtkovom útoku v Barcelone. Podľa polície práve on vrážal na rušnej ulici v katalánskej metropole dodávkou do ľudí, pričom 13 z nich usmrtil a ďalším viac ako 120 osobám spôsobil zranenia.

Španielska polícia potvrdila smrť radikálneho imáma z Ripollu



Radikálny islamský duchovný Abdelbaki Es Satty, podozrivý z naplánovania útoku v španielskom meste Barcelona, ktorý si vyžiadal najmenej 13 obetí, je mŕtvy. Oznámil to dnes šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero.

Es Satty zahynul uplynulú stredu pri výbuchu v dome v meste Alcanar južne od Barcelony, ako už skôr predpokladala polícia. Potvrdili to výsledky preskúmania telesných pozostatkov nájdených v troskách tohto domu, kde si teroristi zrejme chystali výbušniny.

Členov teroristickej bunky, ktorá je podozrivá zo spáchania štvrtkových útokov v Barcelone a letovisku Cambrils, priviedol k radikalizácii podľa všetkého Es Satty, bývalý imám mešity v meste Ripoll, kde väčšina podozrivých bývala. Es Satty v júni tohto roku náhle ukončil svoje pôsobenie v mešite a odišiel z Ripollu.