Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Vypočúvanie katalánskych poslancov odročili, kabinetu navrhli väzbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súd v Madride oznámil, že vypočúvanie členov rozpusteného katalánskeho parlamentu odročil na žiadosť ich obhajcov.

Madrid 2. novembra (TASR) - Najvyšší súd Španielska odročil vo štvrtok vypočúvanie šiestich katalánskych poslancov obvinených zo vzbury v súvislosti s vyhlásením nezávislosti Katalánska. Pred súd sa tak opäť postavia 9. novembra, informovala agentúra AP.

Súd v Madride oznámil, že vypočúvanie členov rozpusteného katalánskeho parlamentu odročil na žiadosť ich obhajcov.

Na neďalekom Národnom súde sa vo štvrtok konalo vypočúvanie deviatich členov rozpusteného katalánskeho kabinetu. Prokurátori navrhli pre ôsmich z nich väzbu, ktorej sa môžu vyhnúť zložením kaucie. O návrhu rozhodne súd.

Odvolaný katalánsky premiér Carles Puigdemont a štyria jeho exministri ignorovali predvolanie a zostali v Bruseli.

Obvinenia zo vzbury voči členom odvolané katalánskeho vedenia súvisia s vyhlásením nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente z 27. októbra. Vyšetrujúci sudca by mohol už v piatok nariadiť ich zatknutie bez ohľadu na to, či sa na súd dostavia. Za vzburu im podľa španielskych zákonov hrozia dlhé väzenské tresty.

Puigdemont sa zrejme v nadchádzajúcich týždňoch do Španielska nevráti. Oznámil to v stredu v rozhovore pre televíznu stanicu VTM jeho belgický právnik Paul Bekaert. Dodal, že ak Španielsko o vydanie Puigdemonta požiada, rozhodnutie bude na belgických súdoch. Odvolaného katalánskeho lídra by však podľa Bekaerta mali vypočúvať v Belgicku, kde je od pondelka spoločne s piatimi členmi svojho kabinetu.