Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V katalánskych voľbách zrejme získajú separatisti tesnú väčšinu

Muž fajčí na balkóne na ktorom je zavesená zástava, ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska Foto: TASR/AP

Separatistické strany vykresľujú regionálne voľby ako nepriame hlasovanie o nezávislosti.

Madrid 10. septembra (TASR) - Separatistické strany sú na dobrej ceste k získaniu tesnej väčšiny v katalánskom parlamente v regionálnych voľbách, ktoré sa budú konať 27. septembra. Naznačil to dnes predvolebný prieskum štátneho Sociologického výskumného centra (CIS), o ktorom informovala agentúra Reuters. Ak by sa potvrdil, bohatému Katalánsku by sa otvorila cesta k vyhláseniu nezávislosti od Španielska.

V prieskume odpovedalo 3000 katalánskych voličov. Vyplynulo z neho, že hlavné hnutie za nezávislosť Junts pel Sí - Spoločne za áno (JxSÍ), by vo voľbách získalo 38,1 percenta hlasov, čo predstavuje 60 až 61 kresiel v 135-člennom katalánskom parlamente. Spoločne s ôsmimi kreslami predpovedanými pre ľavicovú separatistickú stranu Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP) by separatisti mali v parlamente tesnú väčšinu 68-69 kresiel.

Separatistické strany vykresľujú regionálne voľby ako nepriame hlasovanie o nezávislosti a vyhlásili, že ak získajú väčšinu kresiel, aj keby to neznamenalo nevyhnutne väčšinu hlasov voličov, umožní im to spustiť do 18 mesiacov proces odtrhnutia.

Španielsky stredopravý premiér Mariano Rajoy s touto argumentáciou nesúhlasí a odtrhnutie Katalánska od Španielska vylučuje.

Ak by sa výsledky prieskumu vo volebný deň potvrdili, poskytli by tromfy oponentom nezávislosti. Budú môcť argumentovať, že 44 percent hlasov pre separatistické strany a tesná väčšina parlamentných kresiel im nedávajú mandát začať presadzovať nezávislosť.

Očakáva sa, že v piatok 11. septembra, keď bude Katalánsko oslavovať svoj národný sviatok, zaplavia ulice Barcelony desaťtisíce stúpencov nezávislosti s katalánskymi vlajkami. Súčasne sa začne predvolebná kampaň pred katalánskymi voľbami.