Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánskeho lídra budú súdiť za neposlušnosť

Predseda katalánskej vlády Quim Torra, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Odstránenie týchto symbolov nariadila Torrovi v marci španielska volebná komisia, podľa ktorej išlo o politickú propagandu pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Barcelona 12. júla (TASR) - Súčasný premiér Katalánska Quim Torra bude postavený pred súd za neposlušnosť po tom, ako odmietol odstrániť z budov regionálnej vlády symboly podpory nezávislosti tohto severovýchodného španielskeho regiónu. Informovala o tom agentúra AFP.

Katalánsky najvyšší tribunál v piatkovom vyhlásení uviedol, že začne konanie voči Quimovi Torrovi pre "trestný čin neposlušnosti", ale termín súdneho pojednávania neposkytol.

Prokuratúra v Katalánsku požiadala, aby bol Torra vyhlásený za nespôsobilého vykonávať verejnú funkciu počas 20 mesiacov, čo by mu znemožnilo zostať regionálnym premiérom.

V rozhovore pre internetové vydanie novín Público Torra rozhodnutie súdu nazval prejavom "politickej vôle zvíťaziť na súdoch v tom, čo štát nevyhrá vo voľbách". Torra pripustil, že nariadenie neuposlúchol, ale podľa svojich slov tak urobil v mene slobody prejavu.

Odstránenie týchto symbolov nariadila Torrovi v marci španielska volebná komisia, podľa ktorej išlo o politickú propagandu pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Ide najmä o katalánske žlto-červené vlajky či žlté stuhy - symboly podpory väznených katalánskych politikov zadržaných v súvislosti s ich politickými snahami za odčlenenie sa Katalánska od Španielska z roku 2017.

Pre tamojších zvolených predstaviteľov a štátne inštitúcie platí zákaz vyjadrovať počas predvolebnej kampane podporu jednej konkrétnej strane alebo ideológii. Parlamentné voľby sa v Španielsku uskutočnili 28. apríla.