Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Katalánski poslanci podpísali vyhlásenie nezávislosti od Španielska

Katalánsky premiér Carles Puigdemont podpisuje deklaráciu nezávislostiv Barcelone, 10. 10.2017. Foto: TASRAP

Dokument zatiaľ nenadobúda účinnosť. Španielska vláda bude o situácii mimoriadne rokovať v stredu.

Barcelona 10. októbra (TASR) - Katalánski poslanci dnes podpísali deklaráciu nezávislosti Katalánska od Španielska. Dokument zatiaľ nenadobúda účinnosť. Informovala o tom agentúra AP.

Vyhlásenie podpísal aj katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý predtým v prejave pred katalánskym parlamentom vyhlásil, že Katalánci v nedávnom referende získali právo na nezávislosť.

Puigdemont zároveň regionálnemu parlamentu navrhol, aby účinky referenda o nezávislosti Katalánska odložil, a Madrid vyzval na dialóg - aj napriek tomu, že o nezávislosť regiónu sa bude aj naďalej usilovať.

Okrem Puigdemonta dnes formálne vyhlásenie nezávislosti podpísal aj jeho zástupca Oriol Junqueras, predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a 72 poslancov vládnej väčšiny.
Podporovatelia nezávislosti Katalánska s vlajkou EÚ a vlajkou Katalánska v Barcelone, 10.10.2017.
Foto: TASRAP

Predpokladá sa, že o tejto deklarácii bude regionálny parlament hlasovať, ak sa rokovania o urovnaní závažnej politickej krízy medzi Barcelonou a Madridom skončia neúspechom.

Vyhlásenie nezávislosti Katalánska obsahuje aj výzvu ku všetkým štátom a medzinárodným organizáciám, aby uznali Katalánsku republiku ako nezávislý a suverénny štát. Signatári sa v ňom obracajú na katalánsku vládu, aby podnikla všetky kroky nevyhnutné na implementáciu prijatého vyhlásenia.



Španielska vláda sa v stredu zíde na mimoriadnom zasadnutí



Kabinet zaujme stanovisko k najnovšiemu vývoju v Katalánsku. Podľa agentúry AP o tom dnes informovala podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenzová de Santamaría.

Oznámenie o zasadnutí španielskej vlády prišlo len niekoľko hodín po tom, ako dnes predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont pred regionálnym parlamentom v Barcelone vyhlásil, že Katalánci v referende získali právo na nezávislosť. Dodal však, že implementácia výsledku referenda sa o niekoľko týždňov odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s Madridom.




Sáenzová však podľa agentúry AP naznačila, že španielska vláda rokovaniam s katalánskou regionálnou vládou nie je naklonená. Uviedla, že katalánsky vodca Puigdemont "nevie, kde je, kam ide a s kým".

Agentúra AP spresnila, že španielska vláda sa zíde na svojom mimoriadnom zasadnutí v stredu o 09.00 h. Jej predseda Mariano Rajoy by mal potom popoludní vystúpiť pred poslancami španielskeho parlamentu.

Poslanci katalánskeho regionálneho parlamentu dnes večer podpísali deklaráciu nezávislosti Katalánska od Španielska. Dokument zatiaľ nenadobúda účinnosť, informovala agentúra AP.

Krajná ľavica chce, aby mala katalánska vláda limity na rokovanie s Madridom


Krajne ľavicová proseparatistická strana Kandidatúra ľudovej jednoty (CUP) v utorok večer vystúpila s požiadavkou, aby regionálna vláda stanovila časový limit pre svoje snahy o začatie rokovaní so španielskou vládou.

Hovorca strany Quim Arrufat podľa agentúry AP navrhol mesiac ako adekvátny čas na pokusy katalánskej vlády o dialóg s Madridom.

Zástupcovia CUP i ďalší poslanci katalánskeho parlamentu, ktorí podporujú odštiepenie Katalánska od Španielska, podpísali v utorok večer v Barcelone dokument nazývaný aj deklarácia nezávislosti. Katalánsky premiér Carles Puigdemont však uviedol, že nadobudnutie účinnosti dokumentu sa odkladá, aby vznikol priestor pre rokovania s vládou v Madride.



Poslankyňa katalánskeho parlamentu za CUP Anna Gabrielová podľa AP uviedla, že jej strana nesúhlasí s rozhodnutím nepresadzovať ihneď odchod Katalánska zo zväzku so zvyškom Španielska. CUP to považuje za "stratenú príležitosť slávnostne vyhlásiť Katalánsku republiku".

Mládežnícka sekcia CUP v sérii príspevkov na sociálnej sieti Twitter označila Puigdemontov príhovor v katalánskom parlamente za "zradu".

Mnohí prívrženci nezávislosti Katalánska, ktorí sledovali Puigdemontov príhovor na veľkoplošnej obrazovke v centre Barcelony, tiež neskrývali svoje sklamanie, napísal francúzsky denník Le Monde. Priznal sa k nemu aj podnikateľ Siltu Solana, ktorý však uviedol, že "je to tá najlepšia príležitosť, ako obnoviť dialóg s Madridom". "Jednostranné rozhodnutie nie je možné prijať okamžite," dodal. Domnieva sa, že "španielska vláda nás už nemôže ignorovať". Podľa jeho názoru "by bolo treba rokovať o referende, v ktorom by sme sa mohli vyjadriť všetci".