Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Prokurátor žiada pre katalánskych poslancov vzatie do väzby

Bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová prichádza na súd 9. novembra 2017 v Madride. Pred španielsky najvyšší súd predstúpi šesť bývalých poslancov katalánskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Vyšetrujúci sudca Pablo Llarena má na základe ich výsluchu rozhodnúť, či sú vinní zo vzbury, podnecovania k vzbure a zneužívania verejných financií s cieľom vyhlásiť nezávislosť.

Madrid 9. novembra (TASR) - Členovia rozpusteného katalánskeho parlamentu, ktorí vo štvrtok vypovedali pred Najvyšším súdom v Madride, označili vyhlásenie nezávislosti z 27. októbra za "symbolické".

Najvyšší súd na štvrtok predvolal predsedníčku katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovú a piatich katalánskych poslancov. Vyšetrujúci sudca Pablo Llarena má na základe ich výsluchu rozhodnúť, či sú vinní zo vzbury, podnecovania k vzbure a zneužívania verejných financií s cieľom vyhlásiť nezávislosť.

Denník La Vanguardia vo štvrtok podvečer informoval, že Forcadellová i dvaja exposlanci, Luis Corominas a Luis Ginó, pred súdom vyhlásili, že rešpektujú uplatnenie článku 155 španielskej ústavy, na základe ktorého sa Katalánsko dostalo pod priamu vládu Madridu.

Podľa agentúry AP prokuratúra žiada sudcu, aby Forcadellovú a troch ďalších bývalých poslancov vzal do väzby bez možnosti prepustenia na kauciu.

Pred súd predvolaná šestica členov katalánskeho parlamentu je podozrivá zo "sústredeného úsilia zameraného na vyhlásenie nezávislosti", a to dávno pred 27. októbrom, keď ju katalánsky parlament oficiálne vyhlásil. Tento jeho krok však španielsky ústavný súd v stredu anuloval.

x x x

Sudkyňa španielskeho Najvyššieho súdu Carmen Lamelová vo štvrtok rozhodla, že ôsmi bývalí ministri zosadenej katalánskej vlády zostanú vo väzbe.

Denník La Vanguardia vo štvrtok napísal, že podľa sudkyne postoj zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, zdržiavajúceho sa v súčasnosti v Bruseli, vyvoláva v súvislosti s exministrami obavy z ich možného úteku a nerešpektovania článku 155 španielskej ústavy.

Amnesty nepovažuje väznených katalánskych politikov za väzňov svedomia


Katalánski separatistickí politici by nemali byť označovaní za väzňov svedomia, pretože sú obvinení zo skutkov, ktoré by mohli byť trestným činom. Uviedla vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

Prívrženci katalánskej nezávislosti považujú ôsmich väznených členov Madridom zosadenej katalánskej vlády a dvoch predsedov katalánskych proseparatistických združení za politických väzňov.

Amnesty ich vo svojom vyhlásení upozornila, že termín "politický väzeň" ani nepoužíva, keďže medzinárodné právo pozná len "väzňa svedomia".

Španielska sekcia AI svojím vyhlásením reagovala na žiadosti používateľov sociálnych sietí, ktorí sa zaujímali o osud uväznených a žiadali AI o vyjadrenie k ich kauze.