Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánci popreli, že ich USA varovali pred útokom v Barcelone

Ľudia sa pozerajú na zástavy, odkazy a sviečky položené na námestí v centrálnej Barcelone 18. augusta 2017 po teroristickom útoku. Foto: TASRAP

Noviny El Periódico napísali, že USA poslali 25. mája varovanie regionálnej katalánskej polícii, v ktorom sa osobitne spomínala známa promenáda Las Ramblas, obľúbená u turistov.

Madrid 31. augusta (TASR) - Regionálne úrady v Katalánsku dnes popreli správy médií, že predstavitelia amerických protiteroristických zložiek ich varovali pred plánovaným útokom v Barcelone. Pripustili však, že z iných zdrojov, ktoré nepokladajú za veľmi dôveryhodné, dostali tipy o prípadných útokoch.

Šéf katalánskeho rezortu vnútra Joaquim Forn dnes povedal, že ich nevarovala ani americká Ústredná spravodajská služba (CIA), ani americké Národné protiteroristické centrum (NCTC). Forn dodal, že takéto varovania by prišli cez štátne kanály.

Noviny El Periódico so sídlom v katalánskej metropole Barcelona napísali, že USA poslali 25. mája varovanie regionálnej katalánskej polícii, v ktorom sa osobitne spomínala známa promenáda Las Ramblas, obľúbená u turistov.

Útok dodávkou zo 17. augusta na promenáde Las Ramblas si vyžiadal 14 ľudských životov. Ďalšiu osobu dobodal barcelonský útočník na smrť, keď bol na úteku. Pri inom útoku v neďalekom pobrežnom letovisku Cambrils zahynula jedna osoba.

Veľvyslanectvo USA v španielskom hlavnom meste Madrid vyhlásilo, že sa nemôže vyjadrovať k tajným záležitostiam.