Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánski separatisti chystajú 21. decembra protesty v Barcelone

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dátum pripravovaných protestov je symbolický, pôjde totiž o výročie predčasných volieb, ktoré nariadil Madrid po tom, ako zaviedol priamu správu nad Katalánskom.

Barcelona 11. decembra (TASR) - Aktivisti bojujúci za nezávislosť Katalánska plánujú 21. decembra ochromiť Barcelonu masovými demonštráciami, informovala v utorok španielska televízia.

Akciu naplánovali na deň, keď bude v Barcelone na schôdzke ministrov aj španielsky premiér Pedro Sánchez. Doposiaľ nie je zrejmé, či sa Sánchez stretne i s predsedom katalánskej regionálnej vlády Quimom Torrom, priblížila agentúra DPA.

Dátum pripravovaných protestov je symbolický, pôjde totiž o výročie predčasných volieb, ktoré nariadil Madrid po tom, ako zaviedol priamu správu nad Katalánskom v reakcii na to, že katalánsky parlament v októbri jednostranne vyhlásil nezávislosť.

Priama správa Madridu nad Katalánskom trvala sedem mesiacov - odvtedy, ako španielsky Senát koncom októbra 2017 odobril návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155. Na jeho základe potom španielska vláda mohla odvolať katalánsky kabinet, zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom a vypísať predčasné voľby do regionálneho parlamentu.

V decembrových predčasných voľbách najviac hlasov opäť získali strany presadzujúce nezávislosť Katalánska od Španielska. Za premiéra neskôr parlament zvolil horlivého separatistu Quima Torru.

Torra sa v ostatných dňoch dostal pod paľbu kritiky za výrok, v ktorom prirovnal boj Katalánska k Slovinsku, kde po vyhlásení nezávislosti vypukol v roku 1991 krátky ozbrojený konflikt, pri ktorom zahynulo najmenej 60 ľudí.

"Slovinci sa rozhodli pokračovať, bez ohľadu na dôsledky. Urobme to tak, ako to spravili oni a pripravme sa na všetko, aby sme žili slobodne," povedal Torra počas víkendovej návštevy Slovinska. Španielsko ho následne obvinilo z "podnecovania k povstaniu".

Španielska vláda hrozí, že do Katalánska vyšle národnú políciu



Španielska vláda v utorok varovala, že na zaistenie bezpečnosti v Katalánsku nasadí Národnú políciu, ak tá katalánska nedokáže zastaviť narušenia dopravy, akým bola víkendová blokáda dôležitej diaľnice radikálnymi separatistami. Informovala o tom agentúra AP.

Stovky radikálnych separatistov zatarasili v sobotu diaľnicu AP-7, začínajúcu pri katalánskom pobreží Stredozemného mora na hraniciach s Francúzskom a končiacu v regióne Andalúzia na juhu Španielska. Blokáda trvala vyše 15 hodín. Traja španielski ministri požiadali v utorok listom svojich katalánskych rezortných kolegov o vysvetlenie, prečo voči blokáde nezasiahla katalánska polícia Mossos d'Esquadra, nad ktorou má kontrolu regionálna vláda.

Agentúra AFP informovala, že španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska varoval, že ak regionálna polícia nevykonáva "úlohy..., ktoré má pridelené", tak s primeranosťou "nariadime zasiahnuť štátnym bezpečnostným silám", ak to bude potrebné.

"Nie je normálne, aby boli v modernej a civilizovanej krajine na 15 hodín odstavené diaľnice, pretože stovky ľudí chcú protestovať," uviedol v pondelok v Bruseli španielsky minister zahraničných vecí Josep Borrell.

Katalánsko, Baskicko a Navarra sú jediné tri španielske regióny, ktoré majú vlastnú políciu. Vo zvyšku Španielska dohliadajú na poriadok španielska Národná polícia a Občianska garda (Guardia Civil).