Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katalánski separatisti si musia prevziať mandáty do EP v Madride

Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Puigdemont a Comín sú na úteku pred španielskou justíciou, ktorá ich v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti od Španielska obvinila zo vzbury.

Madrid 14. júna (TASR) - Dvaja lídri katalánskych separatistov, Carles Puigdemont a Toni Comín, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí, sa musia vrátiť do Španielska, ak sa chcú ujať svojich europoslaneckých mandátov.

Španielska volebná komisia vo štvrtok rozhodla, že všetci poslanci zvolení v májových eurovoľbách za Španielsko sa musia v pondelok 17. júna napoludnie dostaviť do budovy parlamentu v Madride. Tam musia zložiť predpísanú prísahu na španielsku ústavu.

Ak tak neurobia, ich mandáty budú oficiálne vyhlásené za neobsadené, informovala agentúra AP.

Puigdemont a Comín sú na úteku pred španielskou justíciou, ktorá ich v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti od Španielska obvinila zo vzbury. Obaja sa zdržiavajú v Belgicku a Madrid zatiaľ neuspel so snahami o ich vydanie na stíhanie do vlasti. Ak by sa vrátili do Španielska, hrozí im zatknutie.

V májových voľbách bol do Európskeho parlamentu zvolený aj tretí katalánsky separatistický politik, Oriol Junqueras. Ten sa však nachádza vo väzení v Madride, kde čelí obvineniam z organizácie nelegálneho referenda o nezávislosti Katalánska z októbra 2017. On sám dúfa, že mu španielske úrady umožnia prevziať si europoslanecký mandát.

Junqueras nesmie opustiť väzenie, nezloží preto sľub vernosti ústave



Španielsky najvyšší súd vydal v piatok rozhodnutie, ktorým nepovoľuje väznenému bývalému podpredsedovi katalánskej vlády Oriolovi Junquerasovi, aby na budúci pondelok v Madride zložil sľub vernosti španielskej ústave, ako to od zvolených europoslancov žiada španielska volebná komisia.

O tomto kroku rozhodla španielska volebná komisia vo štvrtok, keď uviedla, že všetci poslanci zvolení v májových eurovoľbách za Španielsko sa musia v pondelok 17. júna napoludnie dostaviť do budovy parlamentu v Madride. Tam musia zložiť predpísaný sľub vernosti španielskej ústave. Ak tak neurobia, ich mandáty budú oficiálne vyhlásené za neobsadené, informovala agentúra AP.

Agentúra Catalan News Agency (CNA) súčasne upozornila, že rovnaká zostava sudcov vydala pred mesiacom Junquerasovi dočasné povolenie na opustenie väznice, aby sa mohol zúčastniť na ustanovujúcom zasadnutí nového španielskeho parlamentu, ktoré sa konalo 21. mája.

Kvôli zloženiu sľubu vernosti španielskej ústave sa musia do Madridu v pondelok dostaviť aj dvaja lídri katalánskych separatistov, Carles Puigdemont a Toni Comín, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí a boli zvolení za poslancov europarlamentu.

Deviati katalánski politici vrátane Junquerasa sú obžalovaní zo vzbury, ktorej sa mali dopustiť zorganizovaním nezákonného referenda o nezávislosti v októbri 2017 a následným vyhlásením Katalánskej republiky. V prípade uznania za vinných im hrozí odňatie slobody v trvaní až do 25 rokov. Ďalšie tri osoby sú obvinené z občianskej neposlušnosti a sprenevery verejných prostriedkov. Súdny proces sa začal v Madride 12. februára.