Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Katalánski starostovia prišli podporiť Puigdemonta

Na archívnej snímke Carles Puigdemont. Foto: TASRAP

Volení katalánski lokálni politici, ktorých protest sa bude konať na Schumanovom námestí v Bruseli, v tesnej blízkosti inštitúcií EÚ, chcú vyjadriť podporu Puigdemontovi a jeho bývalej vláde.

Brusel 7. novembra (TASR) - Približne 200 katalánskych starostov podporujúcich nezávislosť Katalánska od Španielska pricestuje v utorok do Bruselu, aby podporilo zosadaného premiéra Carlesa Puigdemonta a jeho bývalých ministrov.

Belgická televízna stanica RTBF pripomenula, že volení katalánski lokálni politici, ktorých protest sa bude konať na Schumanovom námestí v Bruseli, v tesnej blízkosti inštitúcií EÚ, chcú vyjadriť podporu Puigdemontovi a jeho bývalej vláde a nahlas odsúdiť "represie", ktoré voči Kataláncom uplatňuje Madrid.

Líder separatistov medzitým v Bruseli v rozhovore pre katalánsky verejnoprávny rozhlas uviedol, že sa rozhodol odísť do Belgicka aj preto, lebo španielska ústredná vláda "pripravovala vlnu násilia", za ktorú mal byť on zodpovedný.

Vo vyjadreniach pre stanicu Catalunya Radio, ktoré prebrali francúzske i belgické médiá, priznal, že sa jeho vládny kabinet rozhodol rozdeliť sa: on a štyria ministri odišli do Belgicka s cieľom "internacionalizovať" kauzu, za ktorú bojujú, a zvyšok ministrov zostalo čeliť španielskej justícii, ktorá ich predbežne zadržala.

"Myslím si, že sme sa nepomýlili. Som pevne presvedčený, že španielska vláda chystala vlnu krutých represií a násilia, za ktorú sme mali byť my zodpovední," vyhlásil Puigdemont, ktorý seba a svojich štyroch exministrov nachádzajúcich sa v Belgicku označil za "exilovú vládu". Nevysvetlil však, ako jeho odchod do Belgicka zabránil plánovanej vlne násilia.

Španielske úrady vydali na Puigdemonta a členov jeho bývalej vlády európske zatýkacie rozkazy. Belgická justícia oznámila, že sa bude týmto prípadom zaoberať na budúci týždeň, 17. novembra, keď preskúma európsky zatykač vydaný Madridom.

Belgické súdy ponechali katalánskemu expremiérovi a jeho "exilovým" ministrom, slobodu mediálnej a politickej činnosti, čo chce Puigdemont využiť pred predčasnými regionálnymi voľbami v Katalánsku, ktoré Madrid vypísal na 21. decembra.