Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánski študenti zastávajúci nezávislosť regiónu plánujú štrajk

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Cieľom štvrtkového štrajku bude výzva voči katalánskym úradom, aby vyhlásili Katalánsku republiku a ochránili tak miestne inštitúcie.

Barcelona 23. októbra (TASR) - Študenti zastávajúci nezávislosť Katalánska zvolali na štvrtok 26. októbra štrajk na katalánskych univerzitách. Týmto spôsobom chcú apelovať na miestne úrady, aby neváhali a vyhlásili nezávislosť tohto regiónu od Španielska, informovala v pondelok agentúra AP.

Zoskupenie Univerzity za republiku podniklo za posledný mesiac už niekoľko štrajkov a protestov. Katalánska regionálna vláda a španielske centrálne úrady vedú ostré spory okolo referenda za katalánsku nezávislosť, ktoré španielsky ústavný súd označil za protizákonné.

Politickú krízu ešte vystupňovalo zatknutie aktivistov presadzujúcich nezávislosť a tiež plány Madridu prevziať nad týmto severovýchodným regiónom priamu kontrolu.

Zoskupenie v pondelok vysvetlilo, že cieľom štvrtkového štrajku bude výzva voči katalánskym úradom, aby vyhlásili Katalánsku republiku a ochránili tak miestne inštitúcie.