Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánci odsúdili útoky, minútou ticha si uctili obete

Ľudia sa pozerajú na zástavy, odkazy a sviečky položené na námestí v centrálnej Barcelone 18. augusta 2017 po teroristickom útoku, ilustračná snímka. Foto: TASRAP

K zákonodarcom sa pri minúte ticha pridali predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont, starostka Barcelony Ada Colauová a diplomati.

Madrid 25. augusta (TASR) - Katalánski zákonodarcovia dnes na mimoriadnom zasadnutí regionálneho parlamentu jednomyseľne odsúdili minulotýždňové útoky v Barcelone a jej okolí a minútou ticha si uctili pamiatku obetí.

Predsedníčka Carme Forcadellová prečítala deklaráciu podpísanú všetkými politickými stranami. Vyhlásila, že občania reagovali na "brutálne útoky" prejavením "zrelosti, keď rozoznali nesprávne využitie náboženstiev ako zdrojov násilného extrémizmu od mierového spolunažívania rôznych náboženstiev".

K zákonodarcom sa pri minúte ticha pridali predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont, starostka Barcelony Ada Colauová a diplomati.

Starostka Barcelony vyzvala ľudí, aby v sobotu prišli na zhromaždenie



Starostka katalánskej Barcelony Ada Colauová vyzvala dnes občanov, aby sa v sobotu zapojili do "obrovského zhromaždenia" a ukázali tak jednoznačné, úprimné odmietanie násilia.

Španielsko zažilo týždeň, ktorému dominovali opatrenia a odozvy na smrtiace útoky v Barcelone i jej okolí. Colauová v tejto súvislosti povedala novinárom, že si želá, aby "ľudia úplne zaplnili ulice Barcelony".

Sobotňajší pochod sa bude niesť pod heslom "No Tinc Por", ktoré v miestnom katalánskom jazyku znamená "Nebojím sa". Toto heslo sa stalo po útokoch zjednocujúcim odkazom miestnych obyvateľov.

Pri teroristických útokoch 17.-18. augusta v Barcelone a neďalekom letovisku Cambrils zahynulo 15 ľudí a ďalších vyše 120 utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Osem podozrivých je mŕtvych a štyroch ďalších úrady vyšetrujú, dvoch z nich vo väzbe.

Na pochode sa zúčastnia taxikári, pracovníci záchranných služieb a bežní občania, ktorí v prvých hodinách po útokoch pomáhali, za nimi budú kráčať čelní predstavitelia, dodala starostka Barcelony.

Plán pripojiť sa k pochodu oznámil kráľ Filip VI., španielsky premiér Mariano Rajoy a ďalší celoštátni aj regionálni politici.