Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na koncert za nezávislosť Katalánska prišlo v Barcelone 90.000 ľudí

Foto: youtube

Španielska vláda nechce dopustiť referendum v Katalánsku naplánované na budúci rok, pretože podľa názoru Madridu je v rozpore s ústavou krajiny.

Barcelona 30. júna (TASR) - Štvorhodinový koncert pod mottom Sloboda pre Katalánsko sledovalo z hľadiska štadióna Nou Camp v Barcelone v sobotu večer okolo 90.000 stúpencov nezávislosti tohto španielskeho regiónu. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra DPA.

V programe vystúpili popri spevákoch ako Lluís Llach, Dyango, Peret, Pastora a Maria del Mar Bonet aj herci a literáti.

Prítomní vyzvali predsedu katalánskej regionálnej vlády Artura Masa, aby stanovil termín plebiscitu, v ktorom by mohli Katalánci hlasovať o nezávislosti tohto ekonomicky najsilnejšieho regiónu Španielska. Samotný premiér v hľadisku chýbal, ospravedlnil sa kvôli svadbe svojej dcéry. Na koncerte sa však zúčastnili viacerí členovia jeho kabinetu.



Španielska vláda nechce dopustiť referendum v Katalánsku naplánované na budúci rok, pretože podľa názoru Madridu je v rozpore s ústavou krajiny. Katalánsko má už aj v súčasnosti autonómny štatút a vlastnú políciu, väčšina tamojších občanov si však želá širšiu autonómiu a asi polovica z nich je za vytvorenie samostatného štátu.