Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bývalý katalánsky prezident vypovedal v kauze podozrenia z korupcie

Jordi Pujol Foto: TASR/AP

Pujol odmieta všetky obvinenia a aj dnes trval na tom, že peniaze pochádzajú z dedičstva po otcovi.

Madrid 10. februára (TASR) - "Patriarcha" katalánskej politiky Jordi Pujol dnes vypovedal pred súdom v Madride v kauze, v ktorej je podozrivý z prania špinavých peňazí, informovala agentúra AP.

Pujola a jeho manželku Mercedes Ferrusolovú si sudca José de la Mata na dnes predvolal v rámci vyšetrovania pôvodu majetku rodiny, ktorý Pujolovci 30 rokov skrývali pred španielskymi finančnými úradmi v Andorre. Sudca sa zaujíma aj o podnikanie troch synov manželského páru.

Španielske médiá si osobitne všimli, že Pujol pred výpoveďou odmietol služby tlmočníka z katalánčiny a hovoril po španielsky.

Pujol odmieta všetky obvinenia a aj dnes trval na tom, že peniaze pochádzajú z dedičstva po otcovi. Podľa neho ich jeho otec odkázal svojej neveste Mercedes Ferrusolovej a siedmim deťom z jej manželstva s Jordim Pujolom.

K tomu, že 34 rokov skrýval na účtoch v zahraničí sumu vo výške 1,2 milióna eur, sa Pujol priznal až vlani v júli. Snažil sa to pritom vysvetliť politickou situáciou v Španielsku, kde vtedy vládol diktátor Francisco Franco.

Sudca madridského súdu ešte vlani dospel k podozreniu, že Pujolovci mnohé roky organizovali a koordinovali stratégiu na rozvoj rôznych podnikateľských aktivít, pričom zisk z podnikania si delili a skryli v zahraničí.

V súčasnosti 85-ročný katalánsky politik bol zakladateľom tamojšej vládnucej nacionalistickej strany Demokratická konvergencia Katalánska (CDC). V rokoch 1980-2003 bol prezidentom tohto regiónu a je považovaný za otca hnutia za nezávislosť Katalánska od zvyšku Španielska.