Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Aktivisti sa pripravujú na vytvorenie ľudskej reťaze okolo Katalánska

Foto: TASR/AP

Demonštrácia sa koná v deň národného sviatku Katalánska.

Barcelona 11. septembra (TASR) - Aktivisti bojujúci za nezávislosť Katalánska dnes odštartovali pokus o vytvorenie 400-kilometrovej ľudskej reťaze okolo svojho autonómneho regiónu s cieľom upozorniť úrady v Madride na ich požiadavku vyhlásiť referendum o jeho samostatnosti. Živú reťaz by mali podľa predpokladu organizátorov vytvoriť státisíce ľudí, informovala agentúra Reuters.

Katalánci sa inšpirovali podobnou demonštráciou z roku 1989, ktorá sa uskutočnila v pobaltských krajinách Estónsku, Lotyšsku a Litve, keď boli ešte súčasťou Sovietskeho zväzu.

"Dnes ukážeme, že sme dosiahli bod, z ktorého už niet návratu," uviedla Carme Forcadellová, predsedníčka Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC), ktoré koordinuje vytvorenie ľudskej reťaze.

Ulice katalánskej metropoly Barcelona boli podľa agentúry Reuters dnes ráno pokojné, ale bolo vidieť tisíce stúpencov ANC, ktorí sa zhromaždili, aby sa dohodli na spôsobe organizácie podujatia. Mnohí sa potom v daždivom počasí vybrali na autách do odľahlých oblastí dohliadať na to, aby bola reťaz neprerušená.

Dokumentovať celú akciu, ktorá by mala vyvrcholiť okolo 17.00 h miestneho času, budú stovky fotografov.

Demonštrácia sa koná v deň národného sviatku Katalánska. Vlani sa v tento deň uskutočnila masová demonštrácia za nezávislosť Katalánska.

Katalánski separatisti dúfajú, že sa im podobnými akciami podarí presvedčiť vládu v Madride o nevyhnutnosti konania referenda o spornej otázke. Španielsky premiér Mariano Rajoy opakovane vyhlásil, že referendum o odtrhnutí časti krajiny by bolo protiústavné.