Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda uzavrela väčšinu referendových miestností

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V predvečer plebiscitu medzitým vyšli do ulíc viacerých katalánskych a španielskych miest tisíce stúpencov i odporcov nezávislosti Katalánska.

Barcelona/Madrid 1. októbra (TASR) - Španielske úrady uzavreli už väčšinu volebných miestností umiestnených v školách a verejných budovách, v ktorých sa malo v nedeľu konať sporné referendum o nezávislosti Katalánska.

V predvečer plebiscitu medzitým vyšli do ulíc viacerých katalánskych a španielskych miest tisíce stúpencov i odporcov nezávislosti Katalánska.

Španielske ministerstvo vnútra v sobotu večer oznámilo, že polícia uzavrela už "väčšinu" potenciálnych volebných miestností v Katalánsku.

Zostáva len "malé množstvo" ďalších lokalít okupovaných osobami, nezriedka deťmi a seniormi, ktorí z iniciatívy separatistov komplikujú prácu policajtom. Tí podľa ministerstva len uvádzajú do praxe príslušné rozhodnutie súdu, ktorý zakázal využitie verejných budov na konanie nelegálneho plebiscitu.

V centre katalánskej metropoly Barcelona vyšli dnes do ulíc tisíce demonštrantov zo španielskymi zástavami, ktorí vyjadrovali podporu jednote Španielska a vyzývali na bojkot referenda. Na proteste sa zúčastnilo zhruba 5500 ľudí, ktorí okrem iného požadovali zatknutie separatistických katalánskych lídrov.

Demonštrácie proti alebo za podporu referenda sa dnes konali aj na ostrove Malorka či v mestách Lleida, Santander a Alicante. Viac ako 3000 stúpencov katalánskej nezávislosti demonštrovalo v španielskej Galícii, kde taktiež existuje silné hnutie za osamostatnenie.

Katalánski separatisti dnes znížili na polovicu očakávanú účasť v nedeľňajšom referende. Podľa nich by bolo možno - vzhľadom na represívne kroky Madridu - považovať za veľký úspech, ak by za nezávislosť v nedeľu hlasoval zhruba milión z celkového počtu 5,3 milióna voličov.