Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stúpenci katalánskej nezávislosti blokovali v Španielsku dopravu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K blokáde došlo na prvé výročie španielskou vládou zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska. Vlaňajší plebiscit bol podľa španielskej vlády a súdov v rozpore s ústavou krajiny.

Madrid/Girona 1. októbra (TASR) - Aktivisti za katalánsku nezávislosť zablokovali v pondelok dôležité cesty, železničné trate a ulice v tomto regióne na severovýchode Španielska. Informuje o tom agentúra AP.

K blokáde došlo na prvé výročie španielskou vládou zakázaného referenda o nezávislosti Katalánska. Vlaňajší plebiscit bol podľa španielskej vlády a súdov v rozpore s ústavou krajiny.

Pondelkové protestné akcie boli zorganizované cez internetové aplikácie skupiny Výbory pre obranu republiky (CDR), ktorá vznikla po vlaňajšom referende.

V meste Girona severne od Barcelony zablokovali stovky aktivistov vysokorýchlostné železničné trate. Miestna polícia sa pokúšala zabrániť ďalším demonštrantom vo vstupe do areálu stanice.

Miestne médiá tiež informovali o blokádach ciest na diaľnici AP-7, hlavnej dopravnej tepny vedúcej pozdĺž východného Katalánska k hraniciam s Francúzskom. Aktivisti zablokovali aj ulice v centrách miest Lleida a Barcelona.

Španielske úrady okrem toho začali viesť vyšetrovanie voči bývalej katalánskej vláde, lídrom proseparatistických organizácií, bývalým veliteľom katalánskych bezpečnostných zložiek a bývalému vedeniu katalánskeho parlamentu. Deväť z vyšetrovaných osôb sa stále nachádza vo väzbe. Niekoľkí politici sa pred trestným stíhaním skrývajú v Belgicku, Británii či Švédsku. Medzi nimi je aj bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont.

Puigdemont: Katalánci musia byť jednotní v podpore nezávislosti


Katalánsky ľud by mal zostať zjednotený vo svojom cieli odštiepiť sa od Španielska. Povedal to v pondelok vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont.

Vyjadrenia bývalého katalánskeho premiéra prišli presne rok po neúspešnom referende o odštiepení sa tohto bohatého španielskeho regiónu od zvyšku krajiny.

"Neodkloňme sa od jedinej možnej cesty žiť v úplnej demokracii: od (Katalánskej) republiky a jej medzinárodného uznania," uviedol Puigdemont vo videoposolstve zverejnenom na sociálnych sieťach.

Puigdemont ušiel do Belgicka deň po vyhlásení nezávislosti Katalánska, ku ktorému došlo 27. októbra 2017. V Španielsku je v súčasnosti stíhaný pre obvinenia zo vzbury, doposiaľ však úspešne vzdoruje snahám o svoju extradíciu do vlasti.

Hlasovanie sa 1. októbra 2017 uskutočnilo aj napriek nesúhlasu Madridu. Vlaňajší plebiscit bol podľa španielskej vlády a súdov v rozpore s ústavou krajiny. V deň referenda došlo na mnohých miestach k brutálnym zásahom španielskej polície voči voličom a zranenia utrpeli stovky ľudí.

Katalánsky parlament napriek tomu pristúpil 27. októbra k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. Nasledujúci deň španielsky vláda uvalila na Katalánsko priamy dohľad, odvolala katalánske vedenie a rozpustila katalánsky parlament.