Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Katalánsko trvá na nomináciách, ktoré Madrid považuje za provokáciu

Quim Torra, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V tejto súvislosti hrozí, že Madrid možno nezruší svoj dohľad nad Katalánskom.

Madrid 21. mája (TASR) - Katalánski proseparatistickí politici Jordi Turull a Josep Rull majú záujem stať sa ministrami v novej regionálnej vláde. Požiadali preto sudcu o podmienečné prepustenie z väzby, aby sa 23. mája mohli ujať svojich funkcií.

Informoval o tom nový katalánsky premiér Quim Torra, ktorý oboch politikov v pondelok navštívili vo väznici neďaleko Madridu.

Turull by mal v novej vláde zastávať funkciu ministra bez kresla a Rull by mal zodpovedať za územnú správu a udržateľnosť.

Torra okrem toho chce, aby sa členmi jeho vlády stali aj Antoni Comín (zdravotníctvo) a Lluís Puig (kultúra), ktorí pred trestným vyšetrovaním vo veci ich úlohy pri vyhlásení nezávislosti Katalánska ušli do Belgicka spolu s katalánskym expremiérom Carlesom Puigdemontom.

Španielska vláda považuje tieto nominácie za provokáciu. Premiér Mariano Rajoy avizoval, že jeho vláda "posúdi životaschopnosť" rodiacej sa katalánskej vlády.

V tejto súvislosti hrozí, že Madrid možno nezruší svoj dohľad nad Katalánskom, ktorého sa ujal vlani na jeseň po jendostrannom vyhlásení nezávislosti regiónu a následnom aktivovaní článku 155 španielskej ústavy.

Tento dohľad mal byť zrušený po vymenovaní novej katalánskej vlády. Jeho zachovania sa domáha centristická strana Občania, ktorá je proti nezávislosti a ktorá Rajoyovi vyčíta, že je na Kataláncov "primäkký".

Podľa právnikov sú Torrom zverejnené nominácie legálne: kandidáti na ministrov sú len vo vyšetrovacej väzbe, neboli súdení a teda ani odsúdení. Otázkou však podľa právnikov zostáva, či je múdre zastávať ministerské funkcie z väzenia.

Ako informovala Catalan News Agency, Torra v pondelok vo väznici Estremera v madridskom regióne navštívil okrem Rulla a Turulla aj ďalších predstaviteľov hnutia za nezávislosť Katalánska: Oriola Junquerasa, Joaquima Forna a Raüla Romevu. Z Estremery sa Torra presunul do väznice Alcalá-Meco, kde je väznená bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a Madridom zosadená ministerka Dolors Bassaová. Popoludní by mal Torra vo väznici Soto del Real navštíviť vodcov secesionistického hnutia Jordiho Cuixarta a Jordiho Sáncheza.

Táto návšteva nasledovala po tom, ako sa španielska vláda rozhodla, že v oficiálnom vestníku nezverejní Torrove nominácie na funkcie v katalánskej vláde.

Jeden z nominantov, Lluís Puig, sa v tejto situácii obrátil listom na podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa a požiadal ho, aby vo veci zasiahol.