Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Katalánsku nezávislosť podporila väčšina účastníkov referenda

Muž fajčí na balkóne na ktorom je zavesená zástava "estelada", ktorá symbolizuje nezávislosť Katalánska počas demonštrácie v Barcelone 11. septembra 2014. Katalánski Foto: TASR/AP

Vyplýva to z čiastkových výsledkov hlasovania po zrátaní 88 percent odovzdaných hlasov, ktoré dnes zverejnila agentúra AP.

Barcelona 10. novembra (TASR) - Nezávislosť Katalánska podporilo zhruba 1,6 milióna z vyše dvoch milióna voličov, ktorí sa v nedeľu zúčastnili na nezáväznom referende o samostatnosti tohto španielskeho regiónu. Väčšina z 5,4 milióna oprávnených voličov však svoje hlasovacie právo nevyužila.

Vyplýva to z čiastkových výsledkov hlasovania po zrátaní 88 percent odovzdaných hlasov, ktoré dnes zverejnila agentúra AP.

Regionálna vláda v Barcelone neoficiálny plebiscit zorganizovala aj napriek tomu, že španielsky ústavný súd hlasovanie pozastavil. To, že sa symbolické hlasovanie podarilo usporiadať, považuje katalánska samospráva za historický úspech. Jeho výsledky majú byť zverejnené ešte dnes dopoludnia.

"Napriek obrovským prekážkam sa nám podarilo dostať k volebným urnám a hlasovať," vyhlásil katalánsky premiér Artur Mas.

Katalánci sa mohli v približne 1300 volebných miestnostiach, o ktoré sa staralo vyše 40.000 dobrovoľníkov z rôznych občianskych združení a iniciatív, vyjadriť k dvom otázkam: či má byť Katalánsko štátom, a ak áno, či má byť nezávislé.

Katalánska regionálna vláda musela v októbri zrušiť pôvodne plánované oficiálne referendum o nezávislosti jedného z najbohatších regiónov krajiny.

Namiesto toho ohlásila neoficiálnu "konzultáciu s občanmi", ktorej konanie však tento týždeň taktiež pozastavil španielsky ústavný súd. Nedeľňajšie hlasovanie sa tak fakticky zmenilo len na akýsi netradičný prieskum verejnej mienky.

Podľa prieskumov bola za uskutočnenie referenda veľká väčšina zo 7,5 milióna Kataláncov, ale v otázke nezávislosti sú rozdelení približne na dva rovnaké tábory. Stúpencov odtrhnutia od Španielska by však výrazne ubudlo, ak by Katalánsko malo prísť o ekonomické výhody vyplývajúce z členstva v EÚ.