Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Expremiér Puigdemont a jeho bývalí ministri odcestovali do Bruselu

Novinári sledujú na obrazovke prejav katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta. Foto: FOTO TASR/AP

Spolupracovníci katalánskeho expremiéra cestu však nepotvrdili.

Barcelona/Madrid 30. októbra (TASR) - Zosadený katalánsky líder Carles Puigdemont odcestoval spolu s niekoľkými svojimi bývalými ministrami do Bruselu. Informovali o tom v pondelok španielska vláda a španielske médiá.

Informáciu poskytol nemenovaný španielsky predstaviteľ, ktorého citovala tlačová agentúra AP. Puigdemontovi spolupracovníci cestu nepotvrdili.

Tretí najvyšší predstaviteľ španielskej vládnej Ľudovej strany (PP) Fernando Martínez Maíllo povedal novinárom, že Puigdemontov odchod do Bruselu je prejavom "zúfalstva".

Puigdemont patrí medzi tých predstaviteľov Katalánska, ktorých centrálne španielske úrady v Madride v sobotu 28. októbra odvolali v súvislosti s politickými udalosťami v severovýchodnom regióne - po tom, čo zákonodarcovia katalánskeho parlamentu hlasovali v predchádzajúci deň, v piatok, za nezávislosť regiónu od zvyšku Španielska.

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi a ďalším členom jeho regionálneho kabinetu. Za tieto zločiny môžu byť spomínaní predstavitelia na základe španielskych zákonov odsúdení na dlhé tresty väzenia - na 30, 15 a 6 rokov.

Belgický štátny tajomník pre azylovú politiku Theo Francken cez víkend povedal, že "nie je nereálne", že Puigdemont požiada o azyl.