Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Premiér Puigdemont odložil vyhlásenie o nezávislosti Katalánska

Novinári v tlačovom stredisku sledujú na obrazovke prejav katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta v Katalánskom parlamente. Foto: FOTO TASR/AP

Nemenovaný španielsky predstaviteľ uviedol, že Madrid nebude akceptovať "skryté" vyhlásenie nezávislosti Katalánska, ktoré predniesol katalánsky líder Carles Puigdemont. Informovala o tom agentúra AP.

Barcelona 10. októbra (TASR) - Katalánsky líder Carles Puigdemont odložil dnes - vo svojom prejave pred poslancami regionálneho parlamentu - očakávané vyhlásenie o nezávislosti Katalánska od Španielska a požiadal Madrid o dialóg. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.




Vo svojom prejave Puigdemont uviedol, že referenda, ktoré sa konalo 1. októbra, sa "zúčastnili viac ako dva milióny ľudí a Katalánsko si zaslúži samostatnosť", avšak tej musí predchádzať trpezlivý dialóg s vládou v Madride. Podľa Puigdemonta je jedinou cestou vpred demokracia a mier; Katalánsko je podľa neho vždy ochotné rokovať.


Puigdemont zároveň vyzval Kataláncov, aby pokračovali v pokojných demonštráciách a obvinil španielsku vládu z neprimeranosti zásahu počas referenda, pri ktorom utrpelo zranenia niekoľko stoviek ľudí.

Predseda frakcie Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente, politik nemeckej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Manfred Weber v prvej reakcii na dnešné vystúpenie predsedu katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puigdemonta netajil znepokojenie.

"Naliehavo žiadame dialóg na báze španielskej ústavy," napísal na jednej zo sociálnych sietí Manfred Weber, ktorý zdôraznil, že by sa právny štát mal rešpektovať.

Puigdemont sa dnes s odvolaním sa na nedávne referendum v Katalánsku prihlásil k jeho nezávislosti, avšak požiadal o čas na rozhovory s Madridom, ku ktorým vyzval.

Spolupredseda Európskej zelenej strany, iný nemecký politik Reinhard Bütikofer sa k Puigdemontovmu vystúpeniu vyjadril ostro kriticky.

Podľa jeho slov pre tlačovú agentúru DPA katalánsky premiér namiesto otvorenej konfrontácie zvolil politický podvod. "Je to trik hazardéra, ktorý je so svojou latinou na konci," konštatoval. Pokiaľ Puigdemont nebude konať poctivo, môže predsa len dôjsť k explózii, poznamenal a dodal: "Alebo zvíťazia len stúpenci tvrdej línie v Madride. Katalánci prehrajú v oboch prípadoch".