Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánsky parlament vyjadril dôveru premiérovi Puigdemontovi

Carles Puigdemonta, predseda katalánskej vlády. Foto: TASR/AP

Hlasovanie o dôvere inicioval samotný Puigdemont po tom, čo regionálny parlament neschválil návrh rozpočtu jeho vlády.

Barcelona 30. septembra (TASR) - Poslanci katalánskeho parlamentu vyslovili včera dôveru predsedovi tamojšej regionálnej vlády Carlesovi Puigdemontovi. Podporilo ho 72 zákonodarcov zo strán usilujúcich o nezávislosť Katalánska, 63 poslancov iných strán bolo proti, informoval na svojej stránke denník El País.

Hlasovanie o dôvere inicioval samotný Puigdemont po tom, čo regionálny parlament neschválil návrh rozpočtu jeho vlády.

V rozprave predchádzajúcej hlasovaniu katalánsky premiér apeloval na kritikov, aby nestrácali drahocenný čas a aby mu vyjadrili nedôveru, ak nechcú podporiť budúcoročný rozpočet.

Puigdemont vo svojom stredajšom vystúpení avizoval, že by na september budúceho roka chcel vypísať referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré by sa uskutočnilo aj v prípade, že by ho španielska vláda neschválila. V júni 2017 by Katalánsko podľa jeho názoru malo byť pripravené na otvorenie procesu odčlenenia od Španielska a na prechod k vyhláseniu samostatného štátu. "Urobíme to pokojne a demokraticky," vyhlásil Puigdemont.

Väčšina ďalších účastníkov rozpravy jeho plán ostro kritizovala s tým, že ani teraz, ani v budúcnosti nebude mať Katalánsko právo na odčlenenie od Španielska a Európskej únie, a to politické, právne, ani spoločenské. Zaznel však aj názor, že sa Puigdemont rozhodol hrať ruskú ruletu a Katalánsko vedie ku katastrofe.