Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánsky premiér chce Rajoya žalovať za prekročenie právomocí

Katalánsky premiér Quim Torra. Foto: TASR/AP

Rajoy, ktorému v piatok španielsky parlament vyslovil nedôveru a zbavil funkcie predsedu vlády, v uplynulých dňoch blokoval Torrove snahy o vymenovanie katalánskeho vládneho kabinetu.

Barcelona 2. júna (TASR) - Katalánsky premiér Quim Torra chce žalovať bývalého španielskeho premiéra Mariana Rajoya za obštrukcie, ktorými bránil vymenovaniu novej katalánskej vlády. Informovala o tom agentúra Catalan News Agency.

Rajoy, ktorému v piatok španielsky parlament vyslovil nedôveru a zbavil funkcie predsedu vlády, v uplynulých dňoch blokoval Torrove snahy o vymenovanie katalánskeho vládneho kabinetu, pretože v návrhu boli štyria politici nachádzajúci sa buď v španielskom väzení, alebo v exile v Belgicku.

Torra, ktorý v snahe vyriešiť túto patovú situáciu vymenoval na tieto ministerské posty iných kandidátov, teraz Rajoya viní zo zneužitia právomocí.


V tejto veci chce Torra pred súd dostať aj Rajoyovu "pravú ruku", podpredsedníčku medzičasom odvolanej španielskej vlády Sorayu Sáenzovú.

Vlani v októbri, keď Katalánsko jednostranne vyhlásilo svoju nezávislosť, Rajoyova vláda reagovala zosadením tamojšej vlády, vypísaním nových volieb a uvalením priameho dohľadu nad autonómnym regiónom.

Rajoy nedávno opäť využil svoje právomoci, keď zablokoval zverejnenie výnosu o Torrovej vláde, zahŕňajúcich spomínanú štvoricu ministrov, v oficiálnom vládnom vestníku.

Torra považuje toto Rajoyovo rozhodnutie za "svojvoľné", obviňuje ho z "prekračovania" kompetencií a porušovania zákona a chce ho preto žalovať.

Torra bol zvolený za premiéra pred dvoma týždňami a bol súčasne prvým kandidátom, ktorého Španielsko neobvinilo zo vzbury. Predchádzajúci traja kandidáti - expremiér Carles Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull - sú trestne stíhaní a nemohli sa v katalánskom parlamente osobne zúčastniť na rozprave a hlasovaní o svojej kandidatúre, čo Madrid vyžadoval.

V prípade Torru Madrid akceptoval až druhý návrh na zloženie jeho vlády, ktorá sa svojich funkcií ujme v sobotu, čím sa automaticky zruší dohľad Madridu nad Katalánskom a obnoví sa jeho autonómny štatút.