Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katalánsky premiér: Európska komisia sa obrátila Kataláncom chrbtom

Carles Puigdemonta (na snímke) zvolili 10. januára 2016 za nového predsedu katalánskej vlády po tom, ako vyhlásil, že bude pokračovať v úsilí o vytvorenie nezávislého štátu z hospodársky najsilnejšieho regiónu Španielska. Foto: TASR/AP

Carles Puigdemonta v rozhovore pre agentúru AP štyri dni pred referendom tiež prisľúbil, že otázku katalánskej nezávislosti zmení skôr na európsku ako domácu záležitosť.

Madrid 28. septembra (TASR) - Katalánsky premiér Carles Puigdemont v stredu vyhlásil, že snahy Španielska zabrániť kontroverznému referendu o nezávislosti zvyšujú podporu pre hlasovanie takým spôsobom, ktorý európske inštitúcie nebudú môcť ignorovať.

V rozhovore pre agentúru AP kritizoval Európsku komisiu, že je hluchá k túžbe Kataláncov uskutočniť referendum. Podľa neho sa im EK obrátila chrbtom, keď nebránila základné práva všetkých európskych občanov počas prijímania kontroverzných opatrení španielskych súdov a centrálnych úradov s cieľom zabrániť hlasovaniu.

Referendum umožní Európe "počuť hlas Katalánska veľmi hlasným a silným spôsobom", uviedol Puigdemont. "Každý, kto nechce počuť náš hlas, by mal navštíviť politického otorinolaryngológa," povedal s odkazom na lekára zaoberajúceho sa ušnými, nosnými a krčnými ochoreniami.

V rozhovore štyri dni pred referendom tiež prisľúbil, že otázku katalánskej nezávislosti zmení skôr na európsku ako domácu záležitosť.

Agentúra AP pripomína, že žiadna krajina, či už v Európskej únii alebo mimo nej, nevyjadrila otvorenú podporu pre referendum, ktoré španielska konzervatívna vláda pokladá za nelegálne. Americký prezident Donald Trump uviedol, že by bolo pre Kataláncov "hlúpe" odtrhnúť sa od Španielska.

Spor ohľadne nadchádzajúceho referenda, naplánovaného na nedeľu 1. októbra, uvrhlo Španielsko do jednej z najväčších politických kríz od nastolenia demokracie v 70. rokoch minulého storočia, ktorej predchádzali desaťročia vojenskej diktatúry.

Vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu, ale aj represívnymi prostriedkami. Španielska Civilná garda len minulý týždeň skonfiškovala pri rôznych raziách približne desať miliónov hlasovacích lístkov a 1,5 milióna plagátov. Zadržala tiež 14 separatistických politikov a ďalších predstaviteľov.

Španielska vláda tiež informovala o pláne prevziať kontrolu nad volebnými miestnosťami v Katalánsku v rámci úsilia zmariť referendum o nezávislosti tohto regiónu od Španielska.