Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Katalánsky premiér potvrdil plán nezávislosti

Artur Mas Foto: TASR/AP

Centrálna vláda v Madride považuje plán nezávislosti za protiprávny a avizovala, že ho zastaví.

Barcelona 20. decembra (TASR) - Katalánsky premiér Artur Mas potvrdil zámer dosiahnuť odčlenenie svojho regiónu od Španielska. Pri predstavení programu vlády dnes oznámil, že do roku 2014 vybuduje základné štruktúry samostatného štátu.

Okrem toho chce jeho vláda vytvoriť právny rámec usporiadania referenda o nezávislosti Katalánska, informovala agentúra DPA.

Masa (56) by mal v piatok potvrdiť katalánsky parlament vo funkcii po nedávnych regionálnych voľbách. Jeho nacionalistická koalícia Zhoda a jednota (CiU) s týmto cieľom uzavrela spojenectvo s Katalánskou republikánskou ľavicou (ERC), ktorá tiež dôrazne presadzuje nezávislosť.

Mas zároveň vyzval ďalšie strany v parlamente, aby zámer dosiahnuť nezávislosť podporili. Katalánsko podľa neho neprekoná hospodársku krízu, ak nebude môcť samo vyberať dane.

Mnohí Katalánci sa už dlho sťažujú, že ako čistý platca fakticky musia subvencovať španielsky štát. Centrálna vláda v Madride považuje plán nezávislosti za protiprávny a avizovala, že ho zastaví.