Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Katalánsky premiér sľúbil v roku 2017 referendum o nezávislosti

Carles Puigdemont Foto: TASR/AP

Katalánsko získalo koncom 70. rokov rozsiahlu autonómiu, ktorá však mnohým nestačí.


Barcelona 31. decembra (TASR) - Rok 2017 bude pre Katalánsko rozhodujúci, pretože sa v ňom uskutoční referendum o nezávislosti Katalánska. V novoročnom príhovore to povedal katalánsky premiéra Carles Puigdemont.

"My, Katalánci, v legálnom a právne záväznom referende slobodne rozhodneme o našej budúcnosti," vyhlásil Puigdemont.

Puigdemont už predtým opakovane povedal, že referendum sa uskutoční aj bez súhlasu vlády v Madride, ktorá nezávislosť Katalánska striktne odmieta. Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok zopakoval, že jeho vláda nepovolí referendum, ktoré "zničí suverenitu alebo rovnosť všetkých Španielov".

V roku 2014 španielsky ústavný súd na podnet vlády v Madride zakázal právne záväzné referendum o nezávislosti Katalánska. Zdôvodnil to tým, že predmetom plebiscitu je otázka celistvosti krajiny, ktorá nespadá do kompetencie regionálnej vlády.

Namiesto toho sa v novembri 2014 konalo symbolické referendum, v ktorom sa viac ako 80 percent zúčastnených vyslovilo za nezávislosť Katalánska. Hlasovalo v ňom však iba 2,3 milióna z takmer siedmich miliónov oprávnených voličov.

Regionálny parlament v Barcelone sa v októbri vyslovil za to, aby sa najneskôr do septembra 2017 konalo právne záväzné referendum o odtrhnutí Katalánska od Španielska. Aj proti tomuto zámeru sa v polovici decembra postavil španielsky ústavný súd.

Katalánsko získalo koncom 70. rokov rozsiahlu autonómiu, ktorá však mnohým nestačí. Nespokojnosť ešte prehĺbila hospodárska kríza v Španielsku.