Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Katalánsky separatista Sánchez sa možno vzdá snahy o post premiéra

Na archívnej snímke Jordi Sánchez. Foto: Wikipedia

Sánchez sa postavil pred sudcu v Madride, ktorý vyšetruje tohto separatistu a desiatky ďalších katalánskych politikov za usporiadanie zakázaného referenda o odtrhnutí Katalánska od zvyšku Španielska.

Madrid 20. marca (TASR) - Právnici katalánskeho separatistu Jordiho Sáncheza v utorok oznámili, že uväznený aktivista je ochotný vzdať sa kresla v katalánskom parlamente, čím prakticky ukončí svoje úsilie stať sa budúcim predsedom regionálnej vlády.

Právnická firma obhajujúca Sáncheza uviedla, že návrh predložil pre ťažkosti vykonávať svoje povinnosti zákonodarcu a zároveň preto, že španielsky najvyšší súd mu bráni zúčastniť sa parlamentného hlasovania, kde by mal byť zvolený za lídra Katalánska.

Separatistické strany sa obrátili na Sáncheza, keď sa vzdali snahy o znovuzvolenie katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý vlani v októbri ušiel do Belgicka.

Sánchez sa v utorok postavil pred sudcu najvyššieho súdu v Madride, ktorý vyšetruje tohto separatistu a desiatky ďalších katalánskych politikov za usporiadanie zakázaného referenda o odtrhnutí Katalánska od zvyšku Španielska a za použitie jeho výsledkov na neúspešné vyhlásenie nezávislosti, napísala tlačová agentúra AP.