Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Katar sa snaží o prepustenie rukojemníkov výmenou za prerušenie bojov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V predchádzajúcich týždňoch sa podarilo dosiahnuť prepustenie štyroch rukojemníčok - dvoch Izraelčaniek a dvoch Američaniek.

Dauha 8. november (TASR) – Katar sprostredkúva rokovania medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas o možnom prepustení desiatich až 15 zajatcov zadržiavaných v pásme Gazy. Protiváhou má byť krátke prímerie. TASR informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá za odvoláva na zdroj oboznámený so situáciou.

"Rokovania sprostredkovávané Katarom v spolupráci s USA pokračujú s cieľom zaistiť prepustenie desiatich až 15 rukojemníkov výmenou za jedno až dvojdňové zastavenie bojov," vyhlásil informovaný zdroj. Ten chcel z dôvodu vysokej citlivosti záležitosti zostať v anonymite.

Boje vypukli 7. októbra, keď teroristi z hnutia Hamas a ďalších skupín zabili pri masakroch a útokoch v oblastiach Izraela hraničiacich s pásmom Gazy viac než 1400 ľudí. Viac než 240 ďalších osôb so sebou odvliekli ako rukojemníkov, pripomína AFP.

Izraelská armáda následne spustila vzdušné údery na ciele Hamasu v pásme Gazy a neskôr tam vyslala svoje pozemné sily. Podľa ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou tohto hnutia, dosiahol počet zabitých Palestínčanov takmer 10.600. Tieto údaje však nemožno v súčasnosti nezávisle overiť.

Katar podporuje Palestínčanov a má otvorené komunikačné kanály s hnutím Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne od roku 2007, pripomína AFP. Tento bohatý emirát (Katar) tiež vyvíja rozsiahle diplomatické úsilie s cieľom dosiahnuť prepustenie osôb zadržiavaných hnutím Hamas.

V predchádzajúcich týždňoch sa podarilo dosiahnuť prepustenie štyroch rukojemníčok - dvoch Izraelčaniek a dvoch Američaniek.

Na území Kataru sa nachádza najväčšia americká základňa v oblasti. V tejto krajine sídli aj politická kancelária Hamasu a tiež jeho vodca Ismáíl Haníja. Ten tu žije v dobrovoľnom exile.