Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Katar daroval tureckému prezidentovi lietadlo za 500 miliónov dolárov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Katarský emir Tamím ibn Hamad Ál Sání sa dopočul o záujme Turecka o lietadlo a rozhodol sa venovať Boeing 748-8 ako dar, povedal Erdogan novinárom.

Istanbul 17. septembra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok uviedol, že vládca Kataru mu daroval luxusné lietadlo, ktoré má podľa opozície cenu 500 miliónov dolárov (428 mil. eur).

"Katar predával to lietadlo. Suma sa pohybovala okolo 500," povedal Erdogan podľa denníka Hürriyet bez uvedenia celej čiastky.

Katarský emir Tamím ibn Hamad Ál Sání sa dopočul o záujme Turecka o lietadlo a rozhodol sa venovať Boeing 748-8 ako dar, povedal Erdogan novinárom, keď sa vracal z Azerbajdžanu. "Toto lietadlo nepatrí mne, patrí štátu Turecká republika," konštatoval.

Hlavná opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) od minulého týždňa nastoľuje otázky ohľadom lietadla a tvrdí, že ho platí vláda, teda peniazmi daňových poplatkov.

Líder CHP Kemal Kiličdaroglu upozorňuje na vysokú cenu lietadla v čase, keď Turecko zápasí s menovou krízou. Spolu s mnohými médiami sa o tom vyjadrovali na sociálnych sieťach s využitím hashtagu Učan Saray (lietajúci palác).

Erdogan kritizoval CHP a uviedol, že ich zažaloval. "Budú sa plaziť zo súdu na súd. Všetci, aj líder ich strany," povedal o Kiličdaroglovi. "Očierňuje nás, ale my súdy vyhrávame. Neúnavne platí a my budeme neúnavne vyhrávať."

V auguste katarský emir navštívil Erdogana a prisľúbil investovať v Turecku 15 miliárd dolárov (12,8 mld. eur), pripomína agentúra DPA.