Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Katar dúfa v prímerie medzi Izraelom a Hamasom pred koncom ramadánu

V nedeľu 10. marca 2024 stúpa dym v severnom pásme Gazy pri pohľade z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Majed al-Ansari uviedol, že jeho krajina sa snaží tlačiť na obe strany, aby dosiahli dohodu.

Dauha 13. marca (TASR) - Katar ako sprostredkovateľ rokovaní medzi Izraelom a Hamasom dúfa, že dohodu o prerušení bojov v Pásme Gazy sa podarí dosiahnuť ešte pred moslimským sviatkom íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán. V stredu to uviedol katarský predstaviteľ, TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Majed al-Ansari uviedol, že jeho krajina sa snaží tlačiť na obe strany, aby dosiahli dohodu. Tento rok koniec ramadánu pripadne na 10. apríla. Začiatok a koniec islamských mesiacov sa určuje podľa toho, kedy je spozorovaný nový kosáčik Mesiaca.

Katar, hlavný spojenec palestínskeho hnutia Hamas, sa spolu s delegáciami USA a Egypta už niekoľko týždňov snaží vyjednať v prebiehajúcom konflikte dohodu o prímerí. Vyjednávači spočiatku dúfali, že sa to podarí do začiatku ramadánu, avšak rozhovory sa zastavili.

Jedným z hlavných sporných bodov v rokovaní medzi Izraelom a Hamasom je dĺžka prímeria. Hamas požaduje okrem časovo neobmedzené prímeria aj stiahnutie izraelských jednotiek z Pásma Gazy. Izrael to odmieta.

Koncom novembra Katar sprostredkoval týždňové prímerie v Pásme Gazy, ktoré viedlo k prepusteniu časti unesených rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov z izraelských väzníc. Počas prímeria sa podarilo do zničenej palestínskej enklávy doručiť veľmi potrebnú humanitárnu pomoc.