Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Katar potvrdil dohodu o dočasnom prímerí v Pásme Gazy

Na snímke izraelský vojak drží zbraň v meste Gaza. Foto: TASR/AP

Izraelská vláda v stredu oznámila, že schválila dohodu o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, na základe ktorej má palestínske militantné hnutie Hamas prepustiť zhruba 50 rukojemníkov.

Dauha 22. novembra (TASR) - Katar v stredu potvrdil dohodu o dočasnom pozastavení bojov v Pásme Gazy, ktorá zahŕňa prepustenie rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas a Palestínčanov väznených v Izraeli. Začiatok štvordňového prímeria bude oznámený v nasledujúcich 24 hodinách, uviedla Dauha. TASR správu prevzala z agentúry AP.

"Dohoda zahŕňa prepustenie 50 žien a detí v súčasnosti zadržiavaných v pásme Gazy výmenou za prepustenie niekoľkých palestínskych žien a detí zadržiavaných v izraelských väzniciach,"
oznámilo katarské ministerstvo zahraničných vecí.

Dodalo, že dočasné prímerie umožní, aby do Pásma Gazy vstúpil "väčší počet humanitárnych konvojov a humanitárnej pomoci vrátane paliva určeného pre humanitárne potreby". Priblížilo, že štvordňová prestávka v bojoch bola prijatá s možnosťou predĺženia.

Katarská diplomacia pripomenula, že rokovania, ktoré viedli k dohode, sprostredkovali Egypt, USA a Katar.

Izraelská vláda v stredu oznámila, že schválila dohodu o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, na základe ktorej má palestínske militantné hnutie Hamas prepustiť zhruba 50 rukojemníkov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred hlasovaním vlády o dohode povedal, že Izrael bude po skončení dočasného prímeria pokračovať v ofenzíve proti Hamasu.

Dohodu potvrdil aj Hamas, podľa ktorého má Izrael na jej základe prepustiť 150 palestínskych žien a detí z izraelských väzníc