Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Katar potvrdil, že pokračujú rokovania medzi Izraelom a Hamasom

Dym stúpa po izraelskom bombardovaní v Pásme Gazy v piatok 1. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Katarské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásené vyjadrilo hlboké poľutovanie nad obnovením izraelskej agresie po skončení prímeria.

Dauha 1. decembra (TASR) - Katar v piatok potvrdil, že rokovania o prímerí pokračujú aj napriek obnoveniu bojov medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Zároveň varoval, že obnovenie bojov komplikuje sprostredkovateľské snahy, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Katarské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásené vyjadrilo hlboké poľutovanie nad obnovením izraelskej agresie po skončení prímeria. Zároveň vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby rýchlo podnikol kroky na zastavenie bojov, ktoré podľa Dauhy komplikujú sprostredkovateľské snahy a zhoršujú humanitárnu katastrofu v Pásme Gazy.

"Katar je spolu so svojimi partnermi pri sprostredkovávaní odhodlaný naďalej vyvíjať úsilie vedúce k humanitárnemu prímeriu," uviedol rezort. Zároveň potvrdil, že rokovania v tejto záležitosti pokračujú. O pokračovaní rokovaní o prímerí informovala v piatok ráno s odvolaním sa nemenovaný zdroj aj agentúra AFP.

Katar, Egypt a Spojené štáty pomohli vyjednať prestávku v bojoch, ktorá sa začala pred týždňom 24. novembra. Pôvodne išlo o štvordňové prímerie, ktoré bolo dvakrát predĺžené a napokon vypršalo v piatok o 07.00 h miestneho času (06.00 h SEČ). Krátko na to Izrael oznámil, že obnovil bojové operácie v Pásme Gazy. Hnutie Hamas obvinil z porušenia prímeria.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uviedlo, že v prvých hodinách po obnovení bojov zahynulo v piatok najmenej 30 ľudí, píše agentúra AFP.