Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Katar údajne vyhostil vodcu Hamasu Chálida Mišála

Chálid Mišál Foto: TASR/AP Photo

Činitelia Hamasu v pásme Gazy i v Katare informáciu o Mišálovom vypovedaní označili za nepravdivú a ničím nepodloženú.

Jeruzalem 6. januára (TASR) - Izraelská vláda dnes oznámila, že Katar vyhostil exilového vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Chálida Mišála. Predstavitelia Hamasu to však popreli, uviedla agentúra AP.

Rezort izraelskej diplomacie zverejnil vyhlásenie, v ktorom privítal "rozhodnutie Kataru vypovedať šéfa politického byra Hamasu Chálida Mišála do Turecka". Katarské úrady údajne pristúpili k tomuto kroku v dôsledku silného diplomatického tlaku zo strany Izraela.

"Očakávame, že turecká vláda bude konať zodpovedne a podobným spôsobom (ako Katar)," uvádza sa vo vyhlásení izraelského ministerstva zahraničných vecí.

Činitelia Hamasu v pásme Gazy i v Katare informáciu o Mišálovom vypovedaní označili za nepravdivú a ničím nepodloženú. Exilový vodca Hamasu sa podľa nich stále nachádza v katarskej metropole Dauha.

Turecký rezort diplomacie uviedol, že nemá informácie o rozhodnutí alebo plánoch Kataru vypovedať Mišála do Turecka. Katarská vláda sa k správe nevyjadrila.

Ak sa pravdivosť informácie o Mišálovom vykázaní z Kataru potvrdí, išlo by o významné diplomatické víťazstvo Izraela a prehru Hamasu. Izrael tvrdí, že správu získal zo spoľahlivých zdrojov, katarské úrady už údajne vydali príkaz na Mišálovu deportáciu.

Hnutie Hamas sa v posledných rokoch dostáva do stále väčšej diplomatickej izolácie. Oslabili ho spory s dlhoročnými regionálnymi spojencami Sýriou a Iránom i zosadenie egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího.