Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Katalánsky líder Puigdemont vyzval spoluobčanov na zachovanie pokoja

Katalánsky prezident Carles Puigdemont. Foto: TASR/AP

Urobil tak po tom, ako katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť od Španielska a Senát v Madride schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155.

Barcelona 27. októbra (TASR) - Katalánsky premiér Carles Puigdemont vyzval v piatok spoluobčanov podporujúcich nezávislosť tohto španielskeho regiónu, aby zachovali pokoj pred očakávanými opatreniami zo strany vlády v Madride.

Urobil tak po tom, ako katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť od Španielska a Senát v Madride schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.

Puigdemont pred stovkami svojich prívržencov v parlamente uviedol, že v nadchádzajúcich dňoch je potrebné držať sa hodnôt pacifizmu a dôstojnosti. "Vybudovanie republiky je v našich, vo vašich rukách," povedal s tým, že katalánsky parlament naplnil dlhoročné túžby a boj, ktoré vyvrcholili referendom o nezávislosti z 1. októbra.

Hovorca španielskej prokuratúry medzitým v piatok informoval, že hlavný prokurátor má v úmysle obviniť zo vzbury tých, ktorí sú zodpovední za hlasovanie v prospech vyhlásenia nezávislého Katalánska.

Prokurátor sa ešte musí rozhodnúť, či sa obvinenia budú týkať iba katalánskej vlády vrátane premiéra Puigdemonta alebo aj poslancov. Hovorca, ktorý sa vyjadril pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že obvinenia by mohli byť vznesené už v pondelok.

Podľa španielskeho práva sa vzbura môže potrestať až 25 rokmi väzenia, pričom kratšie tresty sa vzťahujú na akty vzbury, ktoré nevedú k násiliu, pripomína agentúra AP.

Po tom, ako katalánsky parlament v piatok schválil rezolúciu o vyhlásení nezávislosti od Španielska, premiér vlády v Madride Mariano Rajoy vyhlásil, že právny štát obnoví zákonnosť v Katalánsku. Rajoy tiež v stanovisku na Twitteri vyzval všetkých Španielov, aby zachovali pokoj.

Rajoy má podľa vlastných slov v úmysle odvolať katalánsku regionálnu vládu a prevziať kontrolu nad miestnymi inštitúciami vrátane polície. Podľa agentúry AP Rajoyova vláda prijme opatrenia schválené Senátom ešte v piatok večer na svojej mimoriadnej schôdzi.