Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Katolícka cirkev má 35 nových svätých, väčšinou mučeníkov za vieru

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Za svätých boli dnes vyhlásení aj traja chlapci z Mexika, ktorí v 16. storočí prijali krst z rúk misionárov z reholí jezuitov a dominikánov a umreli mučeníckou smrťou.

Vatikán 15. októbra (TASR) - Pápež František dnes pri kanonizačnej omši na Námestí sv. Petra vo Vatikáne vyhlásil ďalších 35 svätých, z ktorých väčšina zomrela mučeníckou smrťou v 17. storočí v Latinskej Amerike.

Ako spresnila agentúra AP, ide o 30 mučeníkov, kňazov i laikov, ktorí boli v roku 1645 v Brazílii mučení a zabití počas prenasledovania katolíkov holandskými kalvínmi.

Za svätých boli dnes vyhlásení aj traja chlapci z Mexika, ktorí v 16. storočí prijali krst z rúk misionárov z reholí jezuitov a dominikánov a umreli mučeníckou smrťou, keď sa odmietli podrobiť tlaku a vrátiť sa k náboženstvu svojich indiánskych predkov.

Ako napísal denník Le Figaro, všetci títo svätí sa stali obeťami krvavej evanjelizácie Latinskej Ameriky.

Dvoma ďalšími novými svätými sú kňaz Faustino Miguez zo Španielska, žijúci v 20. storočí, a taliansky kňaz Luca Antonio Falcone, ktorý zomrel v roku 1739.

Odkedy bol pápež František v roku 2013 zvolený na Petrov stolec, opakovane vzdáva hold kresťanom, ktorí trpia alebo dokonca zomierajú pre svoju vieru. Ako poznamenala agentúra AP, v súčasnosti sú veľmi ohrození najmä kresťania na Blízkom východe.

Proces vyhlásenia určitého človeka za svätého prebieha v katolíckej cirkvi predpísanou formou, keď je kandidát vyhlásený postupne za Božieho služobníka, ctihodného, blahoslaveného a nakoniec za svätého.