Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Katolícka cirkev v Portugalsku odškodní obete sexuálneho zneužívania

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pápež František sa počas svojej návštevy v Lisabone vlani v auguste stretol s 13 obeťami pedofílie.

Lisabon 11. apríla (TASR) - Rímskokatolícka cirkev v Portugalsku vo štvrtok oznámila, že je pripravená vyplatiť odškodné obetiam, ktoré sexuálne zneužívali kňazi. Tento krok prišiel vyše roka po zverejnení správy o sexuálnom zneužívaní neplnoletých. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Správa zverejnená vo februári 2023 zistila, že od roku 1950 sa obeťami kňazov stalo najmenej 4815 neplnoletých ľudí. Nie je známe, koľko z nich požiada o odškodné, keďže mnoho obetí už zomrelo.

Žiadosť o odškodné musí byť podaná od júna do decembra, uvádzalo sa vo vyhlásení po stretnutí portugalských biskupov vo Fatime. Peniaze budú vyplatené z fondu Konferencie biskupov Portugalska, do ktorého prispejú všetky diecézy krajiny.

V správe nezávislej komisie sa uvádzalo, že násilie a zneužívanie kryla cirkevná hierarchia "systematickým" spôsobom. V krajine, kde sa 80 percent z desiatich miliónov obyvateľov pokladá za katolíkov, komisia zhromaždila vyše 500 svedectiev. Cirkevní predstavitelia sa obetiam ospravedlnili a uznali, že je nutné "zmeniť kultúru cirkvi".

Pápež František sa počas svojej návštevy v Lisabone vlani v auguste stretol s 13 obeťami pedofílie.