Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Katolícky kardinál sa v Rijáde stretol so saudskoarabským kráľom

Na archívnej snímke saudskoarabský kráľ Salmán. Foto: TASR/AP

Tauran je hlavou Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg. Jeho návšteva vzbudzuje nádej na väčšiu otvorenosť Saudskej Arábie, ktorá okrem islamu nepovoľuje žiadne iné vierovyznania.

Rijád 18. apríla (TASR) - Saudskoarabský kráľ Salmán sa v Rijáde stretol v stredu s francúzskym kardinálom Jeanom-Louisom Tauranom. Ide o prvú návštevu tohto sunnitského kráľovstva takýmto vysoko postaveným predstaviteľom katolíckej cirkvi, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Tauran je hlavou Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg. Jeho návšteva podľa agentúry Reuters vzbudzuje nádej na väčšiu otvorenosť Saudskej Arábie, ktorá okrem islamu nepovoľuje žiadne iné vierovyznania.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán pri svojom marcovom stretnutí s hlavou anglikánskej cirkvi v Londýne sľúbil, že bude v rámci domácich reforiem presadzovať dialóg medzi cirkvami.

Rijád v uplynulých rokoch podporuje miernejšiu formu islamu; v krajine došlo k uvoľneniu spoločenských obmedzení, oslabeniu vplyvu náboženskej polície či povoleniu verejných koncertov. Vláda tiež oznámila plány na povolenie ženám šoférovať či zúčastňovať sa na športových podujatiach.

Salmánov predchodca, kráľ Abdalláh, sa v roku 2007 stretol vo Vatikáne s bývalým pápežom Benediktom XVI.