Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čečenec sa priznal k vražde Nemcova, ďalší spáchal údajne samovraždu

Zaur Dadajev. Foto: TASR/AP

Moskovský súd poslal do väzby vraha Dadajeva a aj ďalších štyroch podozrivých. Jeden z nich si pri zatýkaní sám siahol na život.

Moskva 8. marca (TASR) - Zaur Dadajev, obvinený v prípade vraždy ruského politika Borisa Nemcova, sa dnes priznal k účasti na tomto zločine, oznámila sudkyňa Basmanského obvodného súdu v Moskve.


"Dadajevova vina sa potvrdzuje jeho výpoveďou, ktorou sa priznal," uviedla sudkyňa Nataľja Mušnikovová.

Súd dnes rozhodol, že Dadajev zostane vo väzbe do 28. apríla. Sudkyňa dnes svoj verdikt o uvalení väzby zdôvodnila obavami, že Dadajev by sa mohol pokúsiť o útek, vyhrážať sa svedkom alebo zničiť dôkazy.



Proti tomuto rozhodnutiu sa obvinený môže odvolať do troch dní. Dadajev a jeho advokát podľa agentúry RIA Novosti súd žiadali, aby do väzby vzatý nebol a bol vyšetrovaný na slobode.


V súvislosti s vraždou Borisa Nemcova polícia zadržala piatich podozrivých, pričom orgány činné v trestnom konaní dnes oficiálne obvinili dvoch z nich - okrem Dadajeva aj Anzora Gubaševa. Bližšie podrobnosti týkajúce sa obvinenia hovorkyňa súdu Anna Fadejevová neuviedla. Zvyšné tri osoby, ktoré polícia zadržala, majú naďalej status podozrivých, spresnila Fadejevová. Podľa televízie ČT 24 jeden z podozrivých pri zatýkaní spáchal samovraždu, v čečenskej metropole Groznom sa údajne odpálil granátom.

Kadyrov o Dadajevovi: Bol hlboko veriaci moslim a šokovali ho karikatúry Charlie


Čečenský prezident Ramzan Kadyrov dnes vyhlásil, že jeden z mužov obvinených z vraždy ruského opozičného lídra Borisa Nemcova bol "hlboko veriaci" a šokovali ho karikatúry vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo.

Ruskí vyšetrovatelia pripúšťajú aj hypotézu, že Nemcova mohli zastreliť islamistickí militanti v pomste za jeho obranu karikatúr v Charlie Hebdo.

"Všetci, čo poznajú Zaura (Dadajeva), vedia, že je hlboko veriaci, ako aj to, že - ako všetci moslimovia - bol šokovaný aktivitami (francúzskeho týždenníka) Charlie (Hebdo) a výrokmi na podporu vydávania karikatúr," uviedol Kadyrov, ktorý potvrdil, že Dadajev bol príslušníkom čečenskej polície a bol vyznamenaný za svoje hrdinstvo.

Kadyrov dnes podľa agentúry RIA Novosti nariadil tajomníkovi čečenskej Rady bezpečnosti, aby prešetril, za akých okolností bol z ozbrojených zložiek ministerstva vnútra kaukazskej republiky prepustený Zaur Dadajev, ktorý je jedným z dvoch obvinených z Nemcovovej vraždy.

Proti Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi dnes súd Basmanského obvodu v Moskve v súvislosti s Nemcovou smrťou vzniesol obvinenie a až do 28. apríla na nich uvalil vyšetrovaciu väzbu. Dadajev sa medzičasom priznal, Gubašev pred súdom vinu poprel.

Kadyrov uviedol, že čečenská Rada bezpečnosti musí preskúmať Dadajevovo správanie a psychický stav pred prepustením zo služby. Súčasne vyjadril presvedčenie, že Dadajev nemohol konať proti Rusku, keďže zaň mnohé roky nasadzoval vlastný život.

Čečenský líder súčasne vyslovil nádej, že vyšetrovanie Nemcovovej vraždy bude dôkladné a v prípade, že sa dokáže aj Dadajevova vina, objasní aj motív tohto činu.

Rovnako odvážnym vojakom ako Dadajev bol podľa Kadyrova aj Beslan Šavanov, ktorý spáchal samovraždu, keď sa ho policajti chystali v noci nadnes zadržať.

Agentúra Reuters pripomenula, že ľudia pochádzajúci z Kaukazu sa spomínali aj v súvislosti s vraždami iných známych ľudí v Rusku, vrátane novinárky Anny Politikovskej, zavraždenej v roku 2006, či jej kolegu, amerického novinára Paula Klebnikova, ktorého zastrelili v roku 2004. Politkovskej priatelia tvrdia, že Čečenci odsúdení za jej vraždu, sú len pešiakmi, pričom vyšetrovateľom sa nepodarilo vypátrať, kto je za novinárkinou vraždou.

V súvislosti s vraždou sa ako jeden z motívov spomínali aj Nemcovove kritické výroky na adresu islamistov po januárových útokoch na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo. Časť moslimov na severnom Kaukaze sa - aj v dôsledku ozbrojeného konfliktu s Ruskom počas vojny za nezávislosť Čečenska - výrazne radikalizovala. Napriek tomu, že Moskve sa konflikt na Kaukaze podarilo potlačiť, sporadicky tam naďalej dochádza k útokom na predstaviteľov ruskej moci, a to nielen v Čečensku, ale najmä v susedných republikách.