Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kauza popierania holokaustu: FN má už zase nového predsedu - S.Brioisa

Steeve Briois. Foto: wikipedia.org

Jalkh musel v piatok z funkcie predsedu Národného frontu odísť pre pochybnosti o existencii nacistických plynových komôr, ktoré vyjadril v rozhovore z roku 2000.

Paríž 29. apríla (TASR) - Už po druhý raz v priebehu troch dní, poznamenaných kauzou ohľadne popierania holokaustu, si francúzska krajne pravicová strana Národný Front (FN) vymenila svojho predsedu, informoval v piatok spravodajský server stanice BBC.

V utorok bol za dočasného predsedu FN vymenovaný Jean-Francois Jalkh po tom, čo z vedúceho postu v strane odstúpila kandidátka na prezidenta Francúzskej republiky Marine Le Penová, aby sa mohla sústrediť na predvolebnú kampaň.

Jalkh však musel v piatok z funkcie predsedu Národného frontu odísť pre pochybnosti o existencii nacistických plynových komôr, ktoré vyjadril v rozhovore z roku 2000.

Jalkha teraz v piatok na dočasnom predsedníckom poste nahradil Steeve Briois - jeden z niekoľkých podpredsedov Národného frontu, rovnako ako je aj Jalkh. Briois je starostom severofrancúzskeho mesta Hénin-Beaumont, na čele ktorého stojí momentálne práve FN.

Le Penová v súvislosti s kauzou popierania holokaustu v piatok vyhlásila, že sa jej "protivia" jeho popierači. Popieranie holokaustu je vo Francúzsku trestným činom a Le Penová v snahe osloviť mainstreamových voličov dlhodobo tvrdo pracuje na tom, aby svoju stranu zbavila rasistickej a antisemitskej povesti.

Sama nechala vylúčiť z FN svojho otca a zakladateľa strany Jeana-Marie Le Pena, keď odmietol odvolať výrok bagatelizujúci holokaust, teda nacistické vyvražďovanie európskych židov z čias druhej svetovej vojny.