Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Savčenková je späť na Ukrajine, Putin jej udelil milosť

Nadija Savčenková poskytuje rozhovor novinárom po prílete na kyjevské letisko Boryspiľ 25. mája 2016. Foto: TASR/AP

Na letisku ju privítala jej matka, sestra Vira, samotný prezident Porošenko, ako aj Julija Tymošenková a ďalší.

Moskva 25. mája (TASR) - Ukrajinský prezidentský špeciál, na ktorého palube bola v Rusku odsúdená vojačka Nadija Savčenková, pristál dnes krátko pred 14.00 h SELČ na kyjevskom letisku Boryspiľ. Informovali o tom ukrajinské tlačové agentúry a vo svojom tweete to potvrdil aj ukrajinský prezident Petro Porošenko.




Na letisku Savčenkovú privítala jej matka, sestra Vira, samotný prezident Porošenko, ako aj predsedníčka strany Vlasť Julija Tymošenková a ďalší. Savčenkovej návrat na letisku očakávali desiatky novinárov a televíznych štábov.




Vira Savčenková sa predtým pred novinármi vyjadrila, že nevie, kam Nadiju odvezú z letiska, "ale určite nie do vyšetrovacej väzby, lebo potom by sa tu zišli dobrovoľnícke pluky". Ukrajinské médiá informovali, že Savčenkovej matka pred novinármi vyjadrila ľútosť, že pre dcéru nestihla navariť boršč.

Podľa agentúrnych správ predtým Savčenkovú v Rostove nad Donom vymenili za dvoch ruských občanov, Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva, ktorých zadržali vlani na východe Ukrajiny, kde boli údajne na prieskumnej vojenskej misii.

Alexander Alexandrov v nemocnici.
Foto: TASR/AP
Kyjev oboch Rusov označil za príslušníkov ruskej armády. Moskva naopak nástojila na tom, že obaja Rusi boli na Ukrajine ako dobrovoľníci a v čase zadržania neboli v aktívnej službe. Ukrajinský súd ich nedávno odsúdil na 14 rokov väzenia.

Savčenkovú v marci ruský súd odsúdil na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju uznal za vinnú aj z protizákonného prekročenia hraníc Ruska a za pokus o vraždu.

Ruský denník Kommersant dnes napísal, že podrobnosti výmeny Savčenkovej za dvojicu Rusov boli dohodnuté počas telefonického rozhovoru lídrov krajín tzv. normandskej štvorky: Francoisa Hollanda (Francúzsko), Angely Merkelovej (Nemecko), Vladimira Putina (Rusko) a Petra Porošenka (Ukrajina).

Táto výmena bola možná po tom, ako 23. mája nadobudol platnosť rozsudok ukrajinského súdu nad oboma Rusmi. Spočiatku sa predpokladalo, že Rusko a Ukrajina v týchto kauzách využijú zmluvu o vydávaní odsúdených, aby si trest vynesený súdom druhej krajiny mohli odpykať vo svojej vlasti. Dnes sa však objavila informácia, že ruskí občania požiadali ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o milosť. Podľa agentúry UNIAN Porošenko ich žiadosti vyhovel.

Putin jej udelil milosť

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podpísal výnos, ktorým udelil milosť ukrajinskej pilotke Nadiji Savčenkovej, odsúdenej v Rusku na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK.

O Putinovom rozhodnutí informoval dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Podpísaniu výnosu podľa Peskova predchádzalo Putinovo stretnutie s príbuznými zabitých ruských novinárov, ktorí požiadali ruského prezidenta o udelenie milosti Savčenkovej z humanitárnych dôvodov.

Listy so žiadosťou o milosť predstavitelia oboch rodín zaslali do kancelárie ruského prezidenta 22. a 23. marca, spresnil Peskov.

Ukrajinské médiá dnes spochybňovali, že by Savčenková bola požiadala Putina o milosť, pretože svoju vinu stále odmieta a viackrát vylúčila, že by mohla Rusko žiadať o omilostenie.

Donbas alebo parlament

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa dnes "poďakoval všetkým (ľuďom) na svete", ktorí mu pomohli k dnešnému "víťazstvu" - návratu v Rusku odsúdenej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej do vlasti. Dodal, že boj za prepustenie všetkých ostatných ukrajinských zajatcov pokračuje.

"Dlhých 709 dní v zajatí sa dnes skončilo," uviedol Porošenko na margo počtu dní, ktoré Savčenková nútene strávila v Rusku, kde ju zadržiavali vo vyšetrovacej väzbe a neskôr odsúdili na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov televíznej spoločnosti VGTRK. Súd ju v marci uznal za vinnú aj z protizákonného prekročenia hraníc Ruska a za pokus o vraždu.

Savčenková dnes vo svojom prvom vyhlásení pred novinármi požiadala o odpustenie všetky matky, ktorých deti prišli o život počas bojov na východe Ukrajiny alebo sú v zajatí, "kým ja som už na slobode".



"Všetkým vám chcem povedať, že mŕtvych vám nevrátim, ale vždy som pripravená položiť život na bojisku za Ukrajinu," vyhlásila.

Savčenková, oblečená v džínsach a svojom typickom tričku s nášivkou trojzubca, sa všetkým poďakovala za podporu, lebo "vďaka nej prežila". Poďakovala sa aj svojím neprajníkom, lebo "im na truc" prežila a ďakovala i tým, ktorým bola ľahostajná. "Vy ste nevadili," povedala.

Ukrajinské médiá priniesli aj Savčenkovej odpoveď na otázku, kedy začne pracovať ako poslankyňa, ktorú jej ešte na letisku položila líderka strany Vlasť Julija Tymošenková. Vyhlásila, že pracovať môže začať "hoci aj hneď".

"Budeme žiť na Ukrajine tak, ako človek žiť má - dôstojne. Pravdu povediac, neviem, ako to urobiť. Nebudem sľubovať, že to bude zajtra. Ale vravím vám, že som v každej sekunde pripravená zomrieť za to, aby sa tak stalo. A stane sa to!," uviedla.

Médiá tiež informovali, že Savčenková novinárov, ktorí sa okolo nej na letisku zhŕkli, požiadala, aby ustúpili "o tri metre". Vysvetlila, že za dva roky strávené vo väzení si odvykla od ľudí a dotykov.

Po privítaní na letisku Savčenkovú previezli do sídla prezidenta Porošenka, kde sa uskutoční tlačová konferencia.

Savčenkovej návrat do vlasti už medzičasom privítali mnohí štátnici. Medzi prvými bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, jej lotyšský kolega Raimonds Véjonis či predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Sloboda pre ďalších dvoch?

Podpredsedníčka ukrajinského parlamentu a predstaviteľka Ukrajiny v trojstrannej kontaktnej skupine Iryna Heraščenková dnes v Kyjeve oznámila, že do konca mája by sa mali objaviť pozitívne správy o osude ďalších dvoch v Rusku zadržiavaných ukrajinských občanov. Uviedla to televízia 112 Ukrajina.

Heraščenková o tom novinárov informovala na kyjevskom letisku Boryspiľ, kde dnes pristál prezidentský špeciál, ktorý do vlasti dopravil v Rusku odsúdenú a dnes omilostenú ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú.

Spresnila, že pre ukrajinské vedenie a prezidenta Petra Porošenka je dnešné prepustenie Savčenkovej veľmi dôležitým, ale "len prvým krokom k oslobodeniu všetkých ďalších politických väzňov, ktorí sú zadržiavaní v Ruskej federácii". Do konca mája by sa ešte mali objaviť pozitívne správy o dvoch politických väzňoch, ukrajinských občanoch zadržiavaných v Rusku, dodala. Podľa agentúry Ukrinform by malo ísť o Jurija Sološenka a Gennadija Afanasjeva.

Výmena Savčenkovej za ruských občanov Jevgenija Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, odsúdených na Ukrajine za podporu proruských separatistov v Donbase, sa odohrala dnes v juhoruskom meste Rostov na Done.

Sološenko bol vlani v Rusku odsúdený na šesť rokov väzenia za špionáž. Tento bývalý riaditeľ ukrajinskej zbrojovky Znamja údajne chcel v Rusku počas služobnej cesty ilegálne získať komponenty k raketovému komplexu S-300. Svoju vinu pred ruským súdom priznal a proti verdiktu sa neodvolal.

Afanasjeva vlani ruské súdy odsúdili na sedem rokov väzenia za členstvo v skupine, ktorá plánovala a uskutočnila diverzné útoky na vtedy už ruskom Kryme. Afanasjev svoju vinu priznal.

Šéf PZ RE ocenil prepustenie Savčenkovej a Ismajlovovej

Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Pedro Agramunt dnes privítal správy týkajúce sa prepustenia na slobodu v Rusku väznenej ukrajinskej poslankyne Nadije Savčenkovej a azerbajdžanskej novinárky Chadidže Ismajlovovej.

"Prepustenie mojej kolegyne z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Nadije Savčenkovej je vynikajúca správa," povedal šéf tohto zoskupenia, do ktorého bola za ukrajinskú Najvyššiu radu delegovaná aj Savčenková.

Agramunt ocenil Rusko aj Ukrajinu, že umožnili vzájomnú výmenu väzňov, čo pre Savčenkovú znamenalo návrat domov.

"Teším sa, že ju čoskoro privítam v Štrasburgu. Možno už na júnovom zasadnutí, ak jej to dovolí zdravotný stav," povedal Agramunt na adresu ukrajinskej poslankyne, ktorá v ruskom väzení držala prísnu hladovku.  

Na margo prepustenia investigatívnej novinárky Chadidže Ismajlovovej konštatoval, že je dlhoročným partnerom Rady Európy a horlivou obhajkyňou ľudských práv vo svojej krajine. "Dnešné rozhodnutie, ktoré nadväzuje na nedávne prepustenie viacerých prominentných novinárov a ochrancov ľudských práv, potvrdzuje moje presvedčenie, že Azerbajdžan je na rázcestí a chcem povzbudiť túto krajinu, aby pokračovala na tejto pozitívnej ceste," uviedol Agramunt vo vyhlásení pre médiá