Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kauzou V. Šišku a M. Hojera sa opäť bude zaoberať Mestský súd

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oboch odsúdili za vydieranie firmy, dodávateľa počítačového systému na výplatu sociálnych dávok.

Praha 14. januára (TASR) - Vrchný súd v Prahe zrušil dnes nepodmienečné tresty odňatia slobody pre niekdajšieho prvého námestníka ministra práce a sociálnych vecí ČR Vladimíra Šišku a pre bývalého riaditeľa odboru informatiky rovnakého rezortu Milana Hojera na sedem, respektíve šesť rokov.

Oboch odsúdili za vydieranie firmy, dodávateľa počítačového systému na výplatu sociálnych dávok.

Informácie priniesli dnes české elektronické médiá.

Prípad tak už po druhý raz poputuje späť na Mestský súd, ktorý by sa mal zaoberať okrem iného aj výškou údajne spôsobenej škody.

Šiška, ktorého vyšetrovali i pre podozrenia z nekalých aktivít v ďalších dvoch prípadoch, mal podľa pôvodného tvrdenia vyšetrovateľov z októbra 2012 prisľúbiť firme, ktorá si sťažovala na postup rezortu pri výmene dodávateľa spomínaného počítačového systému, inú objednávku za 100 miliónov Kč, ak sťažnosť stiahne z protimonopolného úradu. Jej konateľ to ohlásil na polícii. Bývalý námestník ministra bol podobne ako Hojer podozrivý v danom prípade z trestného činu podplácania, neskôr zneužitia právomocí verejného činiteľa, čo však súd prekvalifikoval na vydieranie.

Obaja obžalovaní od začiatku vyšetrovania popierajú, že by sa usilovali niekoho podplatiť alebo vydierať. Ich tvrdenia o štandardnom postupe pri rokovaniach však odmietol konateľ spomínanej spoločnosti, hovoriac o neprimeranom nátlaku alebo vydieraní.

Šiškovo trestné stíhanie viedlo v októbri 2012 k rezignácii jeho nadriadeného, vtedajšieho ministra práce a sociálnych vecí ČR Jaromíra Drábka.