Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kauza Zaman: EÚ vyzvala Turecko rešpektovať slobodu tlače

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stovky priaznivcov denníka Zaman sa aj dnes zišli v Istanbule pred sídlom redakcie, okolo ktorej polícia rozmiestnila zátarasy.

Brusel 5. marca (TASR) - EÚ dnes apelovala na Turecko, aby rešpektovalo slobodu médií a dodržiavalo demokratické zvyklosti a štandardy. Uvádza sa to vo vyhlásení šéfky európskej diplomacie Federiky Mogheriniovej vydanom dnes v reakcii na verdikt súdu v Istanbule, ktorý v piatok rozhodol, že opozičný denník Zaman budú riadiť správcovia určení súdom.

Slobodné, rôznorodé a nezávislé médiá sú jedným zo stavebných kameňov demokratickej spoločnosti, keďže umožňujú slobodné šírenie informácií a ideí, a tým zabezpečujú transparentnosť a zodpovednosť, zdôrazňuje sa vo vyhlásení Mogheriniovej úradu.

"Turecko ako kandidátska krajina (EÚ) musí rešpektovať a podporovať vysoké demokratické štandardy a postupy, vrátane slobody médií," pripomína sa v dokumente s tým, že každá krajina usilujúca sa o členstvo v EÚ musí zaručiť rešpektovanie základných práv.

Stovky priaznivcov denníka Zaman sa aj dnes zišli v Istanbule pred sídlom redakcie, okolo ktorej polícia rozmiestnila zátarasy. Demonštranti skandovali: "Slobodná tlač nemôže byť umlčaná". Polícia sa ich snažila rozohnať slzotvorným plynom. Ľudia sa potom rozutekali do priľahlých ulíc. Niekoľko osôb pri policajnom zásahu utrpelo zranenia, informovala turecká agentúra Dogan.

Dnešné anglické vydanie denníka Zaman, ktoré šlo do tlače ešte pred piatkovým rozhodnutím súdu, má celú titulnú stranu čiernu s titulkom: "Hanebný deň pre slobodu tlače v Turecku".

Nútená správa nad denníkom Zaman vyvolala pobúrenie medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv a slobody tlače, znepokojenie vyjadrilo aj viacero západných vlád.

Podľa agentúry AP zásah proti opozičnému denníku je súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie spájané s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom. Prezident Recep Tayyip Erdogan o ňom tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra "praskla" v decembri 2013.

Gülen - bývalý Erdoganov podporovateľ - popiera akúkoľvek účasť na zverejnení nahrávok a odmieta obvinenia, že využíva sieť svojich chránencov na ovplyvňovanie politiky v Turecku.