Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Páchateľom útoku na kaviareň Lindt bol profesionálny basketbalista

Rukojemníci držia ruky nad hlavami počas rukojemníckej drámy v kaviarni v centre austrálskeho mesta Sydney 15. decembra 2014. Foto: TASR/AP

Kaviareň sa nachádza v centre na námestí Martin Place, ktoré je sídlom austrálskej centrálnej banky,ako i ďalších veľkých bánk britského Spoločenstva národov či generálnych konzulátov USA a Pakistanu.

Sydney 3. júna (TASR) - Páchateľom vandalského útoku na kaviareň Lindt v austrálskom meste Sydney, kde sa vlani v decembri odohrala rukojemnícka dráma, bol profesionálny basketbalista Luke Martin.

Ako dnes informoval web 9news.com.au, Martin pri zatýkaní zaútočil aj na policajnú hliadku, pričom jednému z policajtov zlomil čeľusť a zranil koleno.

Martin, ktorý v rokoch 2004 a 2005 reprezentoval Austráliu a momentálne hrá za tím Brisbane Spartans, bol obvinený z vandalizmu, ale aj z nebezpečného riadenia vozidla, útoku na verejného činiteľa a odporu pri zatýkaní. Sudca odmietol jeho žiadosť o prepustenie na kauciu. Martin pred súd predstúpi 12. júna.

Dnešný nočný útok na kaviareň, pri ktorom boli porozbíjané sklené výplne okien, označil policajný komisár Andrew Scipione za zlomyseľný vzhľadom na to, že vlani 15. decembra sa tam odohral závažný teroristický čin. Jeho páchateľom bol islamistický extrémista pôvodom z Iránu, ktorý v kaviarni držal ako rukojemníkov 18 ľudí - desiatich zákazníkov a ôsmich zamestnancov.

Rukojemnícka dráma trvala viac ako 17 hodín. Ukončil ju zásah polície, pri ktorom polícia zastrelila útočníka. Ten predtým zabil dvoch rukojemníkov.

Po týchto dramatických udalostiach bola kaviareň tri mesiace zavretá kvôli rekonštrukcii. Znovu ju otvorili 20. marca.

Rukojemnícka dráma v Sydney sa odohrala tri mesiace po tom, ako austrálska vláda zvýšila stupeň varovania pred teroristickými útokmi. Ako dôvod uviedla hrozbu tzv. domáceho terorizmu.