Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kazachstan a juh Ruska sužujú najhoršie záplavy za 80 rokov

Na videosnímke, ktorú ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie zverejnilo v nedeľu 7. apríla 2024, ruský minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov (druhý zľava) stojí na člne a pozoruje hladinu vody po pretrhnutí hrádze v ruskom meste Orsk. Foto: TASR/AP

Rieka Ural zaplavila ulice už v takmer celom meste Orsk v Rusku a polmiliónovému mestu Orenburg taktiež hrozí zatopenie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Astana 9. apríla (TASR) - Na severe Kazachstanu a v oblasti južného Uralu v Rusku evakuovali pred stúpajúcimi hladinami riek už bezmála 100.000 ľudí. Oblasť práve zažíva jedny z najhorších záplav za posledné desaťročia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Záplavy postihli v Kazachstane desať regiónov, v Rusku západnú Sibír a Orenburskú oblasť, kde zaplavili celé mestá a dediny. Obe hlavné mestá Astana aj Moskva vyhlásili núdzový stav.

"Od začiatku záplav sme už zachránili a evakuovali viac ako 86.000 ľudí," vyjadrila sa kazašská vláda v utorok. Dodala, že voda zatopila už 3365 obytných domov v piatich regiónoch. Vláda vysiela do vzdialených postihnutých regiónov humanitárnu pomoc.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev označil záplavy za jednu z najhorších prírodných katastrof za posledných 80 rokov.

V susednom Rusku pohotovostné služby v utorok nahlásili, že zaplavených je 10.550 obytných domov, poväčšine v Orenburskej oblasti, odkiaľ museli evakuovať viac ako 6500 obyvateľov.

Rieka Ural zaplavila ulice už v takmer celom meste Orsk v Rusku a polmiliónovému mestu Orenburg taktiež hrozí zatopenie. Úrady hlásia, že hladina rieky sa za posledných 24 hodín zdvihla o 25 centimetrov. Očakáva sa, že záplavy vyvrcholia v stredu.

Táto bezprecedentná situácia zasiahla mnoho menších obcí v regiónoch. Ruské médiá udávajú, že v meste Zverinogolovsk v Kurganskej oblasti stúpla hladina rieky Tobol za dve hodiny o 74 centimetrov.

Ruský minister pre mimoriadne situácie Alexandr Kurenkov v utorok vycestoval do postihnutých oblastí. Ruské úrady zverejnili video z jeho helikoptéry, na ktorom bolo vidno obrovský rozsah záplav.