Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kazachstan plánuje navýšiť používanie štátneho jazyka na úkor ruštiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V Tadžikistane, Turkménsku i Uzbekistane nemá ruština oficiálny štatút, miestni i politickí predstavitelia ju však naďalej využívajú.

Astana 6. októbra (TASR) - Kazachstan plánuje postupne zvýšiť podiel kazašského jazyka v mediálnom priestore v porovnaní ruštinou, ktorá sa v tejto krajine uznáva aj bohato používa. TASR tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Návrh zákona o médiách predpokladá zvýšenie podielu štátneho jazyka v televízii a rozhlase z 50 na 70 percent," informovala tamojšia ministerka kultúry Aida Balajevová s tým, že tento prechod by mal prebiehať od roku 2025 tempom päť percent ročne.

Kazašskí poslanci predložený návrh zákona pravdepodobne schvália vzhľadom na zrejmú náklonnosť zákonodarného zboru k úradujúcemu prezidentovi Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi, píše agentúra AFP.

V tejto stredoázijskej krajine žije približne 20 miliónov ľudí, z toho zhruba 15 percent tvoria etnickí Rusi. Kazachstan má zároveň s Ruskom spoločnú hranicu a s Moskvou dlhodobo udržiava politické, ekonomické aj vojenské vzťahy.

Od vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári sa začala Astana usilovať o posilnenie väzieb so Západom.

AFP pripomína, že podobný jazykový zákon zaviedlo tento rok aj susedné Kirgizsko – taktiež bývalá sovietska republika. Tamojší štátni zamestnanci musia podľa zákona plynule ovládať kirgizský jazyk a od médií sa vyžaduje, aby produkovali 60 percent obsahu v štátnom jazyku.

V Tadžikistane, Turkménsku i Uzbekistane nemá ruština oficiálny štatút, miestni i politickí predstavitelia ju však naďalej využívajú.