Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Kazachstan si pre poburujúci článok predvolal čínskeho veľvyslanca

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ako pripomína Reuters, predvolanie veľvyslanca je v prípade Kazachstanu a Číny veľmi neobvyklým krokom, keďže obe krajiny sa dlhodobo snažia vyhýbať vzájomnej kritike.

Nur-Sultan 14. apríla (TASR) - Kazašské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo čínskeho veľvyslanca. Vyjadrilo tak protest proti článku zverejnenému na čínskom súkromnom portáli sohu.com, podľa ktorého bola táto stredoázijská krajina historickou súčasťou Číny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia kazašského rezortu diplomacie odporuje článok s názvom Prečo sa chce Kazachstan navrátiť Číne "duchu permanentného a komplexného strategického partnerstva" oboch krajín.

Ako pripomína Reuters, predvolanie veľvyslanca je v prípade Kazachstanu a Číny veľmi neobvyklým krokom, keďže obe krajiny sa dlhodobo snažia vyhýbať vzájomnej kritike. Čínske ministerstvo zahraničných vecí sa k incidentu bezprostredne nevyjadrilo.

Sporný článok popisuje stručné dejiny Kazachstanu, pričom poukazuje na to, že mnohí lídri kazašských kmeňov prisahali vernosť čínskym cisárom. Píše sa v ňom tiež, že Kazachstan bol historickou súčasťou Číny, pričom jeho obyvatelia sa na opakované čínske invázie "veľmi nesťažujú".

Pre Kazachstan, krajinu bohatú na nerastné suroviny, je Čína nielen významným investorom, ale aj jedným z najväčších exportných trhov. Vzťahy oboch krajín však podľa Reuters zhoršili po tom, ako Peking spustil v západočínskej oblasti Sin-ťiang deradikalizačnú kampaň voči Ujgurom, ktorí sú blízkymi príbuznými Kazachov.

Podľa odhadov OSN sa v internačných táboroch v Číne v súčasnosti nachádza približne milión Ujgurov a príslušníkov ďalších turkotatárskych menšín. Osoby, ktoré tieto tábory zažili, vydávajú svedectvá o mučení, podvýžive a bití väzňov.

Čína podobné obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o strediská odborného vzdelávania, kam sú moslimskí Ujguri posielaní na politickú a pracovnú prevýchovu. Ich internáciou chce Peking - ako tvrdí - bojovať proti šíreniu extrémistickej ideológie, terorizmu a separatizmu.

Ujguri sú početné turkotatárske, prevažne moslimské etnikum žijúce v autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny.