Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kazachstan varuje občanov pred online náborom do konfliktu na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Miestne média v poslednom čase informovali o viacerých úmrtiach občanov Kazachstanu na Ukrajine.

Astana 30. júna (TASR) - Kazachstan varuje pred snahami o verbovanie svojich občanov na sociálnych sieťach, aby sa pridali k ruským jednotkám na Ukrajine. Informovala o tom prokuratúra v regióne Kostanaj na severe Kazachstanu, kde žije početná ruská menšina. V TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Miestne média v poslednom čase informovali o viacerých úmrtiach občanov Kazachstanu na Ukrajine.

"Na území nášho regiónu sa uskutočnili pokusy o nábor miestneho obyvateľstva na územie Ruskej federácie s cieľom zapojiť sa do ozbrojeného konfliktu na Ukrajine," oznámila regionálna prokuratúra vo vyhlásení. Dodala, že na sociálnych sieťach zaregistrovala aj separatistické vyhlásenia o celistvosti Kazachstanu.

Prokurátora vyzvali občanov, aby nepodľahli takýmto provokatívnym vyhláseniam a výzvam v médiách či na sociálnych sieťach. Upozornili, že účasť na zahraničnom ozbrojenom konflikte a šírenie separatistických nálad je nezákonné a trestá sa až desiatimi rokmi vo väzení.

Región Kostanaj priamo susedí s Ruskom a zhruba 41 percent z 880.000 obyvateľov patrí k ruskej menšine.

Kazachstan neuznáva ruskú anexiu území Ukrajiny, ktoré Moskva vyhlásila vlani za svoje. Astanu však ostatné štáty obvinili z údajnej pomoci Moskve pri obchádzaní západných sankcií a zachovávania blízkych vzťahov.