Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kazachstan zjednocuje svoje časové pásma do jediného UTC+5

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Doteraz sa v tomto časovom pásme nachádzali len západné oblasti krajiny, zatiaľ čo ostatné - vrátane najvýznamnejších miest Astana a Alma-Ata - mali hodinový posun vopred.

Astana 1. marca (TASR) - Zákazníci v Kazachstane dostali od bánk, mobilných telekomunikačných operátorov a iných poskytovateľov služieb správy, ktoré ich upozorňujú na možné poruchy, keďže väčšina tejto stredoázijskej krajiny prechádza od 1. marca na iné časové pásmo. TASR informáciu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

V záujme zjednotenia času v tejto krajine veľkej ako západná Európa sa vo väčšine kazašských regiónov o polnoci zo štvrtka na piatok posunuli hodiny o jednu hodinu dozadu, čím sa celá krajina dostala do časového pásma UTC+5.

Doteraz sa v tomto časovom pásme nachádzali len západné oblasti krajiny, zatiaľ čo ostatné - vrátane najvýznamnejších miest Astana a Alma-Ata - mali hodinový posun vopred. Kazachstan, ktorý hraničí s Ruskom a Čínou, sa rozprestiera od východu na západ v dĺžke 3000 kilometrov.

Kľúčový ropný priemysel Kazachstanu je sústredený na západe Kazachstanu, a preto je nepravdepodobné, že by ho v súvislosti so zmenou časových pásiem postihli nejaké poruchy.

Pracovná skupina vedcov a odborníkov odporučila zjednotiť Kazachstan do jediného časového pásma pre zdravotné a ekonomické výhody. Kazašské ministerstvo obchodu a integrácie napokon vlani v decembri oznámilo plán na zavedenie jednotného pásma.

Kazachstan je najväčšia vnútrozemská krajina na svete s takou rozlohou, že by sa dala zaradiť do troch až štyroch rôznych časových pásiem.