Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Každého štvrtého Európana postihuje nadmerný hluk

Ľuďom momentálne začína prekážať aj nadmerný hluk, pretože súčasná cesta nápor dopravy nezvláda a potrebuje opravu. Foto: TASR/Ján Siman

Jeden zo štyroch Európanov pociťuje následky nadmerného hluku z cestnej dopravy, ktorý spôsobuje prebdené noci, ale aj srdečné ochorenia.

Oslo 19. decembra (TASR) - Jeden zo štyroch Európanov pociťuje následky nadmerného hluku z cestnej dopravy, ktorý spôsobuje prebdené noci, ale aj srdečné ochorenia. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA).

Agentúra vo svojom prvom hodnotení vplyvu hluku v Európe napísala, že hukot podkopáva schopnosť detí sústrediť sa v niektorých školách a ovplyvňuje aj prírodu, napríklad prehlušovaním spevu vtákov, ktoré lákajú partnerov.

"Zvukové znečistenie je hlavným environmentálnym zdravotným problémom v Európe," tvrdí EEA v správe.

EEA je agentúrou Európskej únie, sídli v dánskej Kodani. Podľa jej tvrdenia je najväčším zdrojom hluku presahujúceho stanovené normy cestná doprava. Hluk z nej vplýva na približne 125 miliónov ľudí, čo je štvrtina populácie EÚ. K tomu sa pridáva aj hluk zo železničnej a leteckej dopravy či priemyselných oblastí.

Agentúra oznámila, že hluk spôsobuje každý rok v Európe približne 10.000 predčasných úmrtí a vedie tiež k asi 900.000 prípadom hypertenzie.