Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Každý šiesty Američan žil vlani v chudobe

Ilustračná foto Foto: TASR/AP Photo/Arturo Rodriguez

Ak by sa potvrdili pesimistické predpovede, v Spojených štátoch by vlani podľa americkej definície žilo v chudobe 47 miliónov ľudí, teda každý šiesty obyvateľ krajiny.

Washington 23. júla (TASR) - Počet Američanov, ktorí sa v posledných rokoch dostali do pásma chudoby, rastie. Reálne hrozí, že slabá ekonomika a oslabovanie vládnej záchrannej siete zmaže výsledky, ktoré sa v Spojených štátoch dosiahli v boji proti biede v 60. rokoch minulého storočia.

Vyhodnocovanie príjmov Američanov v roku 2011 podľa predbežných výsledok, ktoré prenikli na verejnosť, vyvoláva znepokojenie. Podľa oficiálnych údajov žilo v roku 2010 v chudobe 15,1 % obyvateľov krajiny. Vlani ich podiel mohol vzrásť až na 15,7 %. Oficiálnu správu viac ako tucta nezávislých ekonómov, sociológov a ďalších spoločenských vedcov uverejnia len pár týždňov pred novembrovými prezidentskými voľbami. Niektorí odborníci však tvrdia, že vzostup chudoby nebude taký silný.

Ak by sa potvrdili pesimistické predpovede, v Spojených štátoch by vlani podľa americkej definície žilo v chudobe 47 miliónov ľudí, teda každý šiesty obyvateľ krajiny.

Ak sa však miera chudoby z 15,1 % zvýšila len o 0,1 %, dosiahla by úroveň roku 1983, ktorá bola najvyššia od roku 1965, keď vláda začala sústavne sledovať jej vývoj. V roku 1959 žilo v USA v pásme chudoby 22,4 % obyvateľov.

Miera nezamestnanosti

Miera chudoby je napojená na mieru nezamestnanosti. Hoci sa miera nezamestnanosti znížila z 9,6 % v roku 2010 na 8,9 vlani, celkový počet zamestnaných osôb sa takmer nezvýšil. Odborníci z toho vyvodzujú, že mnohí ľudia stratili nádej na získanie práce, prestali ju hľadať a vypadli zo štatistiky nezamestnanosti. Tento fakt potvrdzuje rast počtu osôb, ktoré dostávajú priamu potravinovú pomoc. Jej pokles alebo rast je druhým ukazovateľom vývoja úrovne chudoby.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP Photo/Rick Bowmer


Zatiaľ je známe, že počet osôb v pásme chudoby zostane roky nad predkrízovou úrovňou 12,5 %. Demografovia predpokladajú, že najmenej do roku 2014 bude kolísať v pásme 15 až 16 %. Miera nezamestnanosti v USA neklesne pod 6 % a rast miezd zostane slabý. Zvýši sa počet ľudí, ktorí budú pracovať na čiastočný pracovný úväzok. Ten im nezabezpečí dostatočný príjem. Chudoba v skupine nad 65 rokov však zostane na historicky nízkej úrovni vďaka priamym platbám zo sociálneho poistenia. Vzrastie počet detí, ktoré budú žiť v chudobe. V roku 2010 ich bolo 22 %.

Chudobní Američania

V roku 2010 sa považovala v USA za chudobnú štvorčlenná rodina s celkovým ročným príjmom 22.314 USD (18.290,16 eura). Jednotlivec zostal nad pásmom chudoby, ak bol jeho ročný príjem 11.140 a viac USD. Išlo o príjem v hotovosti a bez daňových odvodov. Do sumy sa nezarátavali ani iné príjmy napríklad z kapitálu, ani osobný majetok ako dom a podobne, či potravinová pomoc a daňové úľavy, ktoré sa výrazne rozšírili v balíku opatrení na podporu ekonomiky prezidenta Baracka Obamu.

Ak by sa však do príjmov rodín a jednotlivcov zarátala aj potravinová pomoc a daňové úľavy, krajina by mala v roku 2010 o 9 miliónov chudobných ľudí menej.